Soha nem látott mértékű támogatások a magyarság által használt egyházi épületekre

0
274

A zágrábi Kulturális Minisztérium tavaly félmillió kúnát utalt át, idén pedig Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően közel egymillió kúnával támogatja a magyarságunk által használt védett kulturális értékeket képviselő egyházi épületek felújítását. A legtöbb támogatás Várdarócra került, a 320 ezer kúnából a templom tornyát újítják föl, illetve állítják vissza korábbi állapotába.

Nyilvánosságra hozta a zágrábi kulturális minisztérium a tavaly kiírt pályázatának eredményeit. A horvátországi magyarság által használt egyházi épületek védelmét és tatarozását idén még nagyobb összeggel támogatta a Nina Obuljen-Koržinek miniszter asszony által vezetett tárca.

A műemlékek megóvása céljából az érintett épületeket folyamatosan restaurálni, felújítani kell – idén a 768 beérkezett pályázatra majdnem százmilliót hagytak jóvá. Magyar településeinken a legfontosabb ilyen épületek a templomok, amelyek közül a legtöbb felújításra szorul. Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk kérésére már tavaly is jelentős összeget kaptak a református egyházközségek a templomok felújítására, idén pedig még több pénzt, 925 ezer kúnát irányoztak elő hat település – Csúza, Sepse, Laskó,

Várdaróc, Szentlászló és Rétfalu (Eszék) – templomára.

A csúzai református templom

– Örülök, hogy a minisztérium felismerte az igényeinket, és az idei évben jóval nagyobb összeggel támogatta egyházaink pályázatait, mint korábban bármikor. A várdaróci templomra különösen ráfér a felújítás, de a helyieknek egy régi kérése is teljesülhet, a 320 ezer kúna már elegendő lesz ahhoz, hogy teljesen megújuljon a torony, illetve hogy korábbi impozáns formáját visszakapja – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, ez is bizonyítja, hogy a horvátországi magyarság számára fontos épületek, intézmények tavaly indult nagyléptékű felújítása, a nagyméretű beruházások idén folytatódnak.

A református templom

A várdaróciak mostani templomát Lábadiné Kedves Klára Daróc könyve szerint 1812. augusztus 15-én kezdték építeni, s hét év kellett ahhoz, amíg tornyával együtt „gyönyörű állapotba” került. Az építkezésről egy részletes feljegyzés is készült.  A templom felépítéséből a falu minden lakosa kivette a részét az akkori elöljárók irányításával. Később a gyarapodó közösség szükségessé tette Isten házának kibővítését: a templomot 1867-ben egy díszes cinteremmel tágították.

Bíró Ferenc

1957. június 23-án hatalmas erejű vihar vonult el a falu felett. Az orkánerejű szél ledöntötte a kecses toronysisakot. Csak 1960-ban sikerült szerényebb formában újraépíteni. Öt esztendővel később az egyház nagyobb javításokat végeztetett el, de régi, impozáns formájába a tornyot ez idáig nem volt alkalom visszaállítani.

Bíró Ferenc, a várdaróci egyházközség gondnoka szerint ez egy nagyon jelentős támogatás az egyházközségnek, amelyért hálásak parlamenti képviselőnknek és a horvát kormánynak.

– Végre a várdaróci templom is visszanyerheti régi fényét – mondja a gondnok.