Segítség magadnak és másoknak

0
167

A laskói székhellyel működő Baranya Egyesület 1994-ben alakult, azóta számos olyan továbbképzést, projektet valósított meg, amelyekben a környező települések magyarjai is részt vettek. Most egy újabb programot pályázott meg sikeresen, amellyel elsősorban a munkanélküli nőknek szeretnének segíteni.

A Baranya Egyesület Segítség magadnak és másoknak (Pomoć sebi i drugima) elnevezésű projektje a Bellyei és a Baranyabáni (Popovac) járás területére terjed ki.

2017 első fél évében a két említett járás területén a munkanélküliek több mint 90 százaléka nő volt. A Baranya-háromszög területén szociális juttatásokból mintegy 4000 fő él. Országos szinten a lakosság 2,2 százaléka szorul szociális ellátásra, Baranyában ez az arány 10,18 százalék. Az egyesület ezeket az adatokat vette figyelembe a projekt kidolgozásakor, valamint a területi munkaközvetítővel és a szociális hivatallal is közreműködtek.
Azoknak az asszonyoknak, akiket majd alkalmaznak a projekten keresztül, különböző képzéseket is szerveznek, hogy a megszerzett tudást a program után is kamatoztatni tudják.

A projekt során a Bellyei járás területéről 17, míg a Baranyabáni járás területéről 8 főt alkalmaznak, akik a járások területén 125 rászorulóról is gondoskodnak. A nőket 24 hónapra alkalmazzák majd, munkájukhoz 25 kerékpárt is be fognak szerezni.

Miderről Milorad Nenadović, a projekt koordinátora tájékoztatta lapunkat. Akiket további részletek is érdekelnek, illetve javasolni tudnak rászoruló személyeket, azok munkanapokon a 031-750-891-es vagy a 031-322-602-es telefonszámon érdeklődhetnek.