Romániai választások – Az USL hatvan százalék körüli győzelmét mutatják a részeredmények

0
100
Download.aspx

Romániában a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) csaknem 60 százalékos választási győzelmét mutatják az első részeredmények, amelyeket hétfőn délelőtt hoztak nyilvánosságra.

A bukaresti központi választási iroda a vasárnapi parlamenti választásokon leadott voksok 81,5 százalékát összesítette.

A megszámolt szavazatok 58,6 százalékát az USL szerezte meg. A jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) 16,7 százalékon, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 13,5 százalékon áll.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a megszámolt voksok 5,3 százalékát kapta: ezzel az eredménnyel átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a szavazatok 0,67 százalékával nem jut be a parlamentbe.

Azokban a szavazókörzetekben, amelyeknek az eredményeit hétfő reggelig feldolgozták, 41,6 százalékos volt a részvétel.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt főtitkára – a pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálásra hivatkozva – hétfőn azt állította, hogy az USL 25 megyében, vagyis a 41 megye több mint felében minden mandátumot megszerzett, mivel jelöltjei ötven százalék feletti eredménnyel nyertek választókerületükben. A román választási törvény szerint ilyen esetben az ellenzéknek úgy kell helyet biztosítani a parlamentben, hogy az illető megyékben a mandátumra jogosult pártok szavazatarányának megfelelően további parlamenti mandátumokat hoznak létre, így ezeket a választókerületeket két-két törvényhozó fogja képviselni a román parlamentben.

Legfeljebb ilyen plusz mandátummal kerülhet be a parlamentbe Vasile Blaga, az ARD legnagyobb pártjának, a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) az elnöke, aki pártjának párhuzamos szavazatszámlálása szerint második helyen végzett választókerületében, míg USL-es ellenfele megszerezte a voksok több mint felét, és biztos befutó.

 

{fcomments}