Rekordnagyságú utasforgalom a repülőtereken

0
210

Jelentősen, 17,7 százalékkal nőtt az utasforgalom a horvát repülőtereken az idei év első hét hónapjában, amikor is 5,2 millió utas vette igénybe a légikikötőket.

A horvát Állami Statisztikai Hivatal (DZS) adatai szerint a kilenc repülőtér utasforgalom-növekedése elsősorban a járatok számában bekövetkezett 8,2 százalékos emelkedésnek a következménye.

Júliusban 1,75 millió utas fordult meg a horvát repülőtereken, a legtöbben, 654 ezren a spliti légikikötőben, ami 20,9 százalékos bővülés tavaly júliushoz képest.

Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter a minap azt mondta, hogy rekordot döntött az év első nyolc hónapjában a horvátországi turizmus. Az év elejétől augusztus végéig 15 millió belföldi és külföldi vendég 85 millió vendégéjszakát töltött el az országban. A vendégek száma 14, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A legtöbb vendégéjszakát a németek (16,6 millió) töltötték el, őket a szlovének (8,9 millió), az osztrákok (6,2 millió), a lengyelek (5,6 millió) és az olaszok (4,7 millió) követték.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) adatai szerint a turizmusból származó bevételek tavaly elérték a 10 milliárd eurót, és az előrejelzések szerint idén 5-7 százalék közötti növekedés várható.

A horvát kormány tervei szerint a turisztikai ágazat 14 milliárd euró évi bevételre tesz szert 2020-ra.