Programok sora a rijekai magyaroknál

0
266

Mozgalmasan telnek a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének a napjai. Könyvbemutatóra, helytörténeti előadásra került sor, vendégeket fogadtak Splitből és Vinkovciból, valamint Magyar József zágrábi magyar nagykövet is ellátogatott a székhelyükre.

A HMDK rijekai székhelyű Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai az év során számos programot – kiállításokat, alkotótáborokat, irodalmi esteket – szerveznek. Az elmúlt időszak is mozgalmasan telt az egyesület háza táján. Múlt szerdán Magyar József zágrábi nagykövetet fogadták székházukban. A rijekai magyarok beszámoltak neki többek között a városi vezetéssel való kapcsolatukról, valamint jövőbeli terveikről is.
– Rijeka 2020-ban Európa kulturális fővárosa lesz, így lehetőséget kap kulturális életének a bemutatására, amihez mi, magyarok is szeretnénk hozzájárulni – nyilatkozta lapunknak Viola Éva, az egyesület elnöke.

Hozzátette, bíznak benne, hogy a nagykövet úr segítségével megvalósíthatják terveiket.

Az egyesület vezetőjétől megtudtuk, nemrég jelentettek meg egy magyar népmeséket tartalmazó könyvet horvát fordításban, melyet a rijekai gyermekkönyvtárban mutattak be a könyvhónap alkalmából. A meséket Viola Éva fordította, az illusztrációkat Kovačević Sven készítette.

Egy előadásra is sor került az egyesület szervezésében, melyen Pelles Márton pécsi egyetemista mutatta be két éve tartó, Fiume múltjával kapcsolatos kutatómunkáját.
Nemrég spliti és vinkovcei magyarokat láttak vendégül. Következő „jelenésük” a kisebbségek költészeti fesztiválján lesz, de kiállítások és gyereknap rendezése is szerepel terveik között, az évet pedig egy adventi kirándulással zárják.