Pélmonostoron is koszorúztak a győzelem és hálaadás napja alkalmából

0
373

A Vihar hadművelet 22. évfordulója alkalmából Pélmonostoron is tartottak megemlékezést, melyen a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is képviseltette magát.

Pélmonostor város, valamint a Pélmonostori Honvédők Városi Bizottsága (Gradski odbor hrvatskih branitelja Grada Belog Manastira) háromnapos megemlékezést szervezett a győzelem és hálaadás napja, valamint a horvát honvédők napja alkalmából.

A rendezvény 4-én, pénteken egy fotókiállítással kezdődött, melynek témája a honvédő háború volt. A tárlatot a pélmonostori moziteremben rendezték.

Szombaton délelőtt Pélmo-nostoron és több közeli helyszínen is koszorúztak. A kisváros főterén rendezett tiszteletadáson a település vezetősége mellett a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is részt vett, a szervezet nevében Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK ügyvezető elnöke, Matijević Olivér, a HMDK országos titkára, valamint Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet alelnöke koszorúzott.

– Nekünk, magyaroknak is részt kell vennünk ezen a rendezvényen, ugyanis több száz horvátországi magyar is részt vett a honvédő háborúban, és közülük többen az életüket adták a szabad és független Horvátországért – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc.

A koszorúzást követően a pélmonostori Szent Márton-templomban misét mutattak be a honvédők emlékére. A program keretében haditechnikai kiállításra és színházi előadásra is sor került az ünnepi hétvégén.

1995. augusztus 4-én hajnalban a Horvát Köztársaság hadserege és speciális rendőri erői 700 páncélos és 1700 löveg támogatásával kiterjedt offenzívát indított az ún. Jugoszláv Néphadsereg által 1991-ben megszállt horvát területek visszaszerzésére. A horvát haderő Ante Gotovina tábornok parancsnoksága alatt az alig háromnapos villámháborúban teljes győzelmet aratott, és a szakadár Krajinai Szerb Köztársaságba integrált horvát területek legnagyobb részét visszafoglalta.