Pélmonostoron is elhelyezték Szent Márton lábnyomát

0
88

A Szent Márton lábnyomát ábrázoló bronz dombormű az egész Európát behálózó Via Sancti Martini zarándokútvonal jelképe, amely a Szent Márton-hagyományt őrző, az ő nevét viselő vagy neki templomot szentelő településeket fogja össze. Ebbe a programba kapcsolódott be a hétvégén Pélmonostor városa is, mely patrónusának tekinti a szentet. Az esemény szervezésében részt vállalt a pélmonostori HMDK-alapszervezet és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet is.

Múlt szombat délután ünnepélyes keretek között került sor Szent Márton lábnyomának az elhelyezésére a pélmonostori főtéren. Ezzel az aktussal Pélmonostor is felkerült Európa vallásturisztikai térképére, ami a település idegenforgalmi fejlődését is szolgálja majd. A kezdeményezést helyi civil szervezetek mellett Pélmonostor városa is támogatja.

Európa-szerte eddig több mint kétszáz Szent Márton-lábnyomot avattak fel, Horvátországban a tizenkilencedik a pélmonostori dombormű, mely az avatás után szimbolikusan hozzákapcsolódik a Via Sancti Martini zarándokúthoz. A parkban elhelyezett lábnyomot a város polgármestere, Tomislav Rob és Antoine Selosse, a Szent Márton-lábnyom projekt egyik vezetője avatták fel egy alkalmi műsor keretében, melyben az Alfalusi Vegyes Kar is fellépett.

Az avatás előtt a pélmonostori HMDK-alapszervezet, a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet és a pélmonostori Kulturális Központ szervezésében egy kiállítás is nyílt a pécsi Janus Pannonius Múzeum közreműködésével. A tárlat az egykori Baranya vármegye azon településeit és egyházi községeit mutatta be, melyek Szent Márton nevét viselik. A Burján István által összeállított kiállításon Baranya horvátországi részéből Pélmonostor és Albertfalu (Grabovac) szerepel.

– A kiállítás segítségével igyekeztünk minden olyan települést bemutatni, melynek köze van Szent Mártonhoz valamilyen módon. A települések többségében a helyi templom vagy kápolna viseli a szent nevét, de a kiállítás kitér Villányra is, ahol ugyan nincs ilyen épület, de a borászat és Szent Márton neve forrt össze – mondta Burján István főmuzeológus, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának vezetője, hozzátéve, hogy azért sem lehetett kihagyni Villányt, mert az ottani borok címkéjén visszatérő motívum Szent Márton.

Szent Márton legendáját a pélmonostori magyarok is ápolják

Szent Márton a pélmonostoriak számára mindig is nagy jelentőséggel bírt. A HMDK pélmonostori alapszervezete és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet a városnapi ünnepségek keretében minden év novemberében nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg a püspökről. Ilyenkor többek között a Szent Márton-legendát is felelevenítik.

– Nagy megtiszteltetés és ugyanakkor nagy öröm is számunkra, hogy végre Pélmonostor is felkerült a Szent Márton-térképre, ez sokat jelent nekünk, pélmonostori magyaroknak is. Bízom benne, hogy mostantól több zarándok és turista is érkezik majd a településre – mondta Kovacsevity Anna, a HMDK pélmonostori alapszervezetének alelnöke.