„Páratlan összefogás részesei lehettünk”

Átadták a Horvátországban összegyűjtött aláírásokat

0
89

Április 24-én, kedden adták át az illetékes horvát minisztériumban a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, a Minority SafePack támogatására Horvátországban összegyűjtött 18 882 aláírást. Az eseményen a FUEN elnöke, a HMDK vezetői és a Szerb Nemzeti Tanács alelnöke vett részt.

A Minority SafePack a legnagyobb projekt, amelyet valaha indítottak a nemzeti kisebbségek jogainak érdekében. Az aláírásgyűjtés április 3-án befejeződött, de a papíralapon gyűjtött aláírások összesítése még folyamatban van, az összegyűjtött aláírásokat a napokban adják le minden ország illetékes hatóságainál, amelyeknek három hónapjuk van ezek ellenőrzésére. Ezt követően egy újabb három hónapos időszak következik, amelyben különböző európai fórumokon meg kell vitatni a kezdeményezést.

A HMDK is nagy szerepet vállalt, közreműködésével több mint négyezer horvátországi magyar is aláírta a kezdeményezést.

Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki az aláírásgyűjtést koordinálta, örömét fejezte ki, hogy a Horvátországra megállapított kvótát jócskán túlteljesítettük, 18 882 aláírás gyűlt össze.

– Egy páratlan és igen jelentős összefogás részesei lehettünk. Köszönet mindazoknak, akik aláírásukkal, szervezőmunkájukkal, népszerűsítő tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Horvátországban is összegyűljön a kellő számú aláírás – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.