Óriásplakátokkal kampányolnak a felvidéki civilek

0
120
lathatar-kamp

A közelgő iskolai beíratások apropóján az utóbbi napokban több, „Nekünk TERMÉSZETES, hogy gyermekeink MAGYAR iskolába járnak! És neked?” feliratú óriásplakát is megjelent a csallóközi kisvárosban, ahol a civilek megpróbálják felhívni a figyelmet az anyanyelvi oktatás fontosságára. A kezdeményezéshez négy helyi közismert személyiség – Nagy Myrtil néptáncos, György András református lelkész, Orosz Csaba olimpikon és Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar frontembere – adta nevét és arcát, reményeik szerint nem hiába.
A kezdeményezés ötletgazdája, Kovács Koppány az MTI-nek elmondta: már régóta gondolkozott azon, hogy milyen módon támogathatnák a beiratkozási programot. „Sajnos napi szinten találkozom – akár a baráti körömben is – azzal a problémával, hogy magyar fiatalok szlovák iskolába íratják a gyerekeiket. Ez adta az ötletet, hogy talán ilyen módon is meg tudjuk szólítani őket” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a kezdeményezés mögött nem áll sem politikai, sem más szervezet, a civilek egyszerűen csak szükségét érezték, hogy kiálljanak a saját maguk által fontosnak tartott értékek mellett, és egy kicsit segíteni próbáljanak annak a közösségnek a megmaradásában, amelyben élnek. Az óriásplakátok hirdetési költségeit részben önerőből, részben a kezdeményezéssel szimpatizálók támogatásából adták össze.
Kovács Koppány szerint a magyar nyelvű oktatást népszerűsítő óriásplakátokon szereplő fiataloknak közös vonása, hogy mindegyikük magyar iskolák végzőseként vált sikeressé Szlovákiában. „Bár más-más társadalmi rétegből jöttünk, mindannyian magyar iskolába jártunk, és mindannyiunk gyerekei is oda járnak” – fejtette ki, hozzátéve, hogy talán az ő példájuk is bizonyítéka lehet annak, hogy a magyar iskolák végzősei is lehetnek sikeresek. A civil kezdeményezés ötletadója szerint bár népszerűsítő akciójuk egyelőre nem több néhány óriásplakátnál, remélhetőleg nem marad a város határain belül, annál is inkább, mivel annak üzenetét videomegosztó portálok segítségével is el szeretnék juttatni a szülőkhöz. Szlovákiában január 15-én kezdődik és egy hónapon át tart az általános iskolai beiratkozás. Tavaly a magyar iskolák elsőseinek száma 3570 volt, egy évvel korábban 11-gyel kevesebb.

 

{fcomments}