Orbán Viktor évértékelője: Jól sikerült ez a nyolc év

0
167

Jól sikerült ez a nyolc év, „jobban, mint ahogy vártuk” – értékelte a 2010 óta tartó kormányzást Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott 20. évértékelő beszédében.

Orbán Viktor évértékelő beszéde elején sikeresebbnek ítélte az elmúlt 8 év politikáját, mint amire eredetileg számítottak.

„Időarányosan talán előrébb is vagyunk, mint ahogy elterveztük” – fogalmazott a kormányfő, kiemelve, hogy 10 év alatt egymillió munkahely létrehozását vállalták, és már 736 ezernél tartanak. Azt is hangsúlyozta, hogy karácsonykor nyugdíjprémiumot fizethettek a nyugdíjasoknak.

„Kihoztuk ebből a nyolc évből, amit emberi számítás szerint ki lehetett hozni. Ez a nyolc év nemcsak vállalható, hanem büszkének is lehet rá lenni” – jelentette ki a kormányfő.

„Nekünk, magyaroknak akkor van jövőnk, ha magyarok maradunk” – mondta. Szerinte a magyar modell többek közt a munka megbecsüléséből, a családok támogatásából és az identitás megtartásából áll, és ez működik.

„A magyar politikában mi biztosítjuk a folyamatosságot és a tapasztalatot, 16 évet voltunk ellenzékben és 12 évet kormányon” – összegezte Orbán Viktor a Fidesz teljesítményét. Most minden együtt van: tapasztalat és bátorság, valamint nemzetközi tekintély és emelkedő pályán lévő ország – tette hozzá.

A kormányfő szerint a haza persze tele van túlcsorduló érzelmekkel, de a haza egy szívbéli horgony. A hazafiak inkább elismerést érdemelnek, hogy kivetik ezt horgonyt – tette hozzá. Nekünk Magyarország az első – mondta a kormányfő.

Fontos eredménynek nevezte a nemzeti függetlenség visszaszerzését. Ahogy fogalmazott: „A szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt az IMF-nek…”

Orbán Viktor elmondta, hogy mindenki tudja, a Fidesz nem beszél a levegőbe, keményen dolgoznak, és általában teljesítik, amit vállaltak. „Nem dolgom más pártokkal foglalkozni, de ez aligha kerülhető el. Nem hiszek a szememnek, amikor nézem a többi párt állapotát. Nem tudom, hogyan tudnak bizalmat kérni ezek az erők. Az egyik baloldali párt idegenlégióst igazolt, aki kivezetheti az MSZP-t a parlamentből. A másik baloldali párt visszavedlik egy virtigli kommunista párttá” – mondta Orbán Viktor.

„Egy másik párt azt mondja, hogy lehet más. A legabszurdabb, hogy egy nemzeti párt azzal áll elő, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye” – mondta Orbán.

Ez a mai magyar valóság, ilyenek a kormányzásra jelentkezők. Magyarország ennél többet érdemel – mondta a kormányfő.

Az eseményen meghívott vendégként részt vett Jakab Sándor, a HMDK tiszteletbeli elnöke is.

Nézőpont: A beszéd több volt, mint évértékelés

A Nézőpont Csoport vezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde több volt, mint évértékelés.

Mráz Ágoston Sámuel az M1 aktuális csatornán – a beszéd elhangzása után – kiemelte, az évértékelő egyszerre volt kampánybeszéd, a politikai közösség számára fontos elvi beszéd, a jövőről szóló beszéd, valamint a győzelemre készülő beszéd.

Rámutatott arra, hogy a miniszterelnök évértékelőjében sokat foglakozott a gazdasági eredményekkel, például a teljes foglalkoztatással, az alacsony inflációval, a költségvetés jó állapotával, a béremeléssel. Megjegyezte, kormányon lévő erőként fontos ismertetni az eredményeket, és megfogalmazni, miért kérik a felhatalmazást a folytatásra.

Mráz Ágoston Sámuel beszélt arról is, hogy a kormány programja örök értékeken alapul, és abban a munka, az otthon, a család, a magyar modell gondolata fontos elem.

Kitért arra, hogy az idén 30 éves Fidesz összetartó politikai közösség, s az ellenzék nem tud ekkora politikai közösséget felmutatni. Az elemző szerint az évértékelő beszéd elérte a közösség megerősítésére vonatkozó célját, lelkesítő üzenete volt.