Olvasóink véleménye a Képesről

0
60

Előfizetőink riportjainkat olvassák a legszívesebben, sokan kipróbálják a lapunkban ajánlott recepteket, és hiányolják a véleménycikkeket – többek között ezeket is az olvasóinktól tudtuk meg, akiket megkértünk, osszák meg velünk véleményüket a Képes Újságról.

A Képes Újság több mint fél évszázada a horvátországi magyarok lapja. Az idők során sokat változott minőségében, tartalmában, szerkesztői mindig igyekeztek megfelelni az adott kor kihívásainak, hogy az olvasók a legszínvonalasabb újságból tájékozódjanak a horvátországi magyarságot érintő kérdésekről.

Bővült a terjedelem, színes lett a borító, növeltük a lap méretét, és új rovatok is születtek. Rengeteg kulturális és közéleti eseményről tudósítottunk, ezernél is több személy életéről, munkásságáról, a sport vagy művészet terén elért sikeréről írtunk. Rendszeresen foglalkozunk a nemzetiségi jogaink megvalósulásával kapcsolatos kérdésekkel, a többségében mezőgazdaságban tevékenykedő lakosok gondjaival, vállalkozóink nehézségeivel és egyéb olyan témákkal, amelyek magyarságunkkal kapcsolatosak.

Újságunkat nemcsak nyomtatott formában olvashatják, hanem weboldalunkon is, ahol naprakész híreink mellett a Drávatáj adásait is megnézhetik. Manapság gyakran mondjuk, hogy ami nincs fent a Facebookon, az meg se történt. Ezért jelen vagyunk a legnagyobb közösségi oldalon is, ahova cikkeink mellett rendszeresen töltünk fel fotóalbumokat is az adott héten történt eseményekről, de a közelgő programokat is itt hirdetjük.

Nyomtatott formában – ez az elsődleges megjelenési formánk – 1200 példányban jelenünk meg hetente, és nemcsak itthon és a szomszédos országokban olvassák újságunkat, hanem szinte az egész világba – Amerikába és Ausztráliába is – postázunk belőle.

Nemcsak az újság tartalmával, hanem külső megjelenésével is igyekszünk megfelelni olvasóink igényeinek. Múlt héten jelent meg az első olyan lapszámunk, amelynek minden oldala színes volt.

Persze fontos a külcsín, de arra törekeszünk leginkább, hogy lapunk tartalmilag is megállja a helyét. Éppen ezért kértük ki olvasóink véleményét a Képessel kapcsolatban.

Szabó Zoltán, Eszék

– Kellemes meglepetés volt számomra a színes Képes Újság, és a tartalmával is elégedett vagyok. Amit legszívesebben olvasok, azok a riportok életutakról, egyszerű emberekről… Én is ilyen témájú interjúkat készítettem valamikor az Eszéki Rádiónál. Hogy mi az, amit hiányolok a lapból? Talán még több ilyen témájú cikket olvasnék – mondta Zoltán, akinek már szülei is járatták a Képest, és ő is már a Horvátország önállósága előtti években olvasta az újságot.

Déra Julianna, Laskó

– Azóta olvasom a Képest, amióta csak létezik. Minden téma érdekel, a receptek közül is sokat kipróbáltam már, és beváltak. Amit hiányolok, az a Hétköznapi gondolatok rovat, amit azelőtt mindig örömmel olvastam, mert érdekelnek a személyes vélemények és történetek, amik sokszor nagyon meghatóak – tudtuk meg Julis nénitől. Azt is elmondta, neki és korosztálya számára sokat jelent, hogy magyar újságot olvashatnak, amelyben a falujukról is gyakran szó esik.

Kébert Irma, Csúza

– Minden héten, miután kihozzák a Képest, az első dolgom, hogy megfejtem a keresztrejtvényt. Engem is érdekelnek a sütemények és a riportok, de a táncosok, énekkarok fellépéseit, kirándulásait is nyomon követem. A Képesnek köszönhetően szerzek tudomást a körülöttem zajló eseményekről. Sok ismerősről van szó benne, akiket még könnyebben felismerek, mióta színes az újság. Nem bánnám, ha többet írnának benne Csúzáról és az itteni eseményekről – mondta Kébert Irma néni.

Dezső István, Kórógy

– Először mindig a helyi – kórógyi – vonatkozású híreket olvasom el, de természetesen az is érdekel, mi történik más faluban. A Képesből értesülök a magyarországi eseményekről, hírekről, és érdekel a főszerkesztő Aktuális rovata is. A legnagyobb gond az, hogy mindig késik az újság. A hétvégén megjelent számot a következő hét elején kapjuk meg – nyilatkozta lapunknak Dezső István, hozzátéve, ez persze nem a szerkesztőség hibája.