Nyolcmillió fontos londoni ingatlant titkolt el egy állami cég vezetője

0
98
BELFOLD-jagust_548107S1

A Jutarnji list újságírói kiderítették, hogy Josip Jaguš, a Petrokemija állami többségi tulajdonú kőolajszármazék-feldolgozó és egyéb vegyipari termékeket gyártó vállalat igazgatója még 1997-ben vásárolt egy jelenleg nyolcmillió angol fontot érő londoni, viktoriánus stílusú luxusépületet, amelyet vagyonbevallásaiban egyszerűen „elfelejtett” feltüntetni.

Jaguš először tagadta, és perrel is fenyegetőzőtt, majd végül bevallotta, hogy a hír igaz, sőt a lemondását is benyújtotta. Hogy idáig jutott, ahhoz nagyban hozzájárult a londoni kataszterből származó hiteles tulajdonilap-másolatnak a meglobogtatása, amiből fehéren-feketén kiderült Mr. Josip Jaguš másfél évtizeddel ezelőtt bejegyzett tulajdonjoga.

A beismerés csak az ingatlan tulajdonlására terjedt ki, Josip Jaguš továbbra is váltig állítja, hogy nem elsikkasztott pénzből származik a házra való. Való igaz, hogy 1997-ben még a mainál jóval kedvezőbb áron, „csupán” 1,8 millió fontért vásárolta az ingatlant, viszont egy rövid angliai munkavállalásától eltekintve az INA-ban, illetve az abból kivált Petrokemijában töltött be vezető állásokat, és bárhogy is számolnak az újságírók, sem Jaguš, sem a felesége nem kereshetett annyit, hogy többek között a Vilmos herceg és a brunei szultán házainak szomszédságában álló ingatlant megvehesse.

Az INA-MOL-szappanopera kapcsán a horvátok azt állítják, hogy a magyarok korrumpálták a volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert, így szereztek befolyást az olajcég felett, míg a MOL stábja szerint éppenséggel a korszerű üzletmenetet bevezető magyar menedzsment mentette meg az elavult, korrupt INA-t a totális csődtől. Jaguš úr rejtélyes londoni luxusingatlana az utóbbi teóriát erősíti.

Mindeközben a szomszédos Szlovéniában is zajlik az élet. A szövevényes korrupciós vádak miatt Janez Janša kormányfő lemondását sürgeti az ellenzék, ugyanis vagyona egy részével ő sem tud elszámolni.

 

{fcomments}