Nyolcmillió euróért segítik a kormányt az INA visszavásárlásában

0
82

Eldöntötte a kormány, kikkel végezteti el az elemzői és konzulensi munkát az INA Mol-tól való visszavásárlási folyamatában. A három cégből álló konzorcium 8 millió eurót kér a tanácsadásért.

A Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a Privredna Banka Zagreb (PBZ) konzorciumot választotta befektetési tanácsadónak a Mol Nyrt. kivásárlásához az INA horvát olajipari vállalatból a kormány múlt kedden.

A kabinet még tavaly, december 15-én kért fel ajánlattételre 22 nemzetközileg elismert tanácsadót 2018. január 15-i határidővel, amit később a jelentkezők alacsony száma miatt meghosszabbították, de így is összesen hét ajánlatot kaptak az elemzői és konzulensi munka elvégzésére, 7 millió és 14,3 millió euró közötti összegekkel. A Morgan Stanley, az Intesa Sanpaolo Group és a PBZ közös ajánlata, amit „a legversenyképesebbnek értékelt” a kormány, 8 millió euróba kerül.

A befektetési tanácsadónak az lesz a feladata, hogy előkészítse a vásárlást, szakértői értékbecslést végezzen, valamint potenciális stratégiai partnereket kutasson fel.

A horvát kormány tavaly január közepén külön testületet hozott létre a tárgyalások lefolytatására a Mol Nyrt.-vel az INA részvényeinek visszavásárlásáról. A tanács iránymutatást ad, intézkedéseket tesz és tanácsokkal látja el a kormányt. A testület munkájában a szaktárcák miniszterei és a kormányfő is részt vesz.