Nyolc hónap felfüggesztett börtön a MESZ-es képviselőnek

0
231
birosag_screenshot_20120328072625_2_original

Nyolc hónap jogerős felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vukovári megyei bíróság azt a magyar nemzetiségű képviselőt, aki jogtalanul vett fel a Vukovári Magyar Kisebbségi Tanács számlájáról 7300 kunát még 2011-ben.

Balázs Leonardo a Vukovári Magyar Kisebbségi Tanács előző elnöke volt. A MESZ által 2007-ben alakított 15 fős tanács volt elnökéről van szó, akit a bíróság sikkasztás miatt 2013. január 15-én jogerősen 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt, amit két évre felfüggesztett.

2011-ben a kisebbségi önkormányzati választásokat már a HMDK nyerte, és a városi kisebbségi tanács 15 tagja Jakumetović Rozáliát választotta meg elnökének. Miután 2011. szeptember 2-án megalakult az új kisebbségi tanács (amely most HMDK-s összetételű), a bűncselekmény elkövetője, a volt elnök, Balázs Leonardo mindössze egy rossz mobiltelefont, a helyiség kulcsát (ahol a kisebbségi tanács ülésezett) és a bélyegzőt volt hajlandó átadni az új elnöknek.

Ami a bűncselekményt illeti: az új kisebbségi tanács felállása után választási költségek címén fejenként 500 kunát utaltak át az illetékesek a tanács folyószámlájára, mely összeget december 9-én és 10-én Balázs Leonardo jogtalanul felvette egy bankautomatából egy hitelkártya segítségével.

Jakumetović Rozália, a városi magyar kisebbségi tanács elnök asszonya lapunknak elmondta, miután megalakultak, megtörtént az átadás-átvétel, ám a testület számláján egyetlen kuna sem volt. Vagyis az előző, a MESZ-es tanács a négy év alatt egyetlen maradandó tárgyat sem vásárolt, miközben a várostól több százezer kunát kapott.

 

{fcomments}