November 15-e lesz a szórvány napja

0
166
LTHATR-Rps-Zsuzsanna

Csütörtökön, november 22-én tartotta soros ülését a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Szórvány Szakbizottsága, amelyen a horvátországi magyarságot Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke képviselte.

A Kárpát-medencei szórványmagyarság helyzetével foglalkozó testület értekezletén minden olyan kérdés napirendre került, amely érinti a szórványban élők helyzetét. Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alap vezérigazgatója a szakbizottság tagjainak beszámolt arról, hogy milyen segítséget vehetnek igénybe a külhoni magyarok az oktatási-nevelési támogatásoktól egészen a kifejezetten a szórványban élők számára kidolgozott programokig.

Beszámolók hangzottak el a Külhoni Magyar Óvodák programról és annak eredményeiről. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár hozzászólásában elmondta, fontosnak tartja, hogy eljussanak minden magyar óvodába a Kárpát-medencében. 3500 olyan hellyel vették fel a kapcsolatot, ahol magyar nyelven vagy magyar nyelven is oktatják a gyermekeket.

Az értekezleten Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója beszámolt a jövő évre tervezett Kisiskolások Éve elnevezésű programról, amelynek szakmai kidolgozása jelenleg is folyamatban van.

Andócsi János az ülésen beszámolt a külhoni óvodák éve program horvátországi vonatkozásairól, valamint a horvátországi magyar általános iskolai oktatás aktuális és égető kérdéseiről. Lapunknak nyilatkozva pedig elmondta, egyértelmű üzenete van annak, hogy Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy az asszimiláció lassuljon. Ebben a HMDK mindig is partnere volt a magyar kormánynak, és további javaslatokkal fog élni a horvátországi magyar nemzetpolitika érdekében. Hozzátette azt is, hogy ő már írt a Nemzetpolitikai Kutatóintézet számára egy tanulmányt nyelvi jogainkról, ezzel is hozzásegítve a döntéshozókat ahhoz, hogy döntéseik szakmai szempontból is helyesek legyenek. Természetesen a megoldás kulcsa a mi kezünkben van, mert a magyar iskolaválasztással őseinknek és a magyar jövőnek is tartozunk.

 

{fcomments}