Nem volt konkurenciája az Isztriai-félszigeten

0
340
merleg_ill

Kuncser Rudolf mérlegjavító és -fenntartó mester mesélt nekünk a szakmájáról és az életéről. A Vajdaságból költözött Pulára, ahol családot alapított és mérlegszervizt nyitott. Az övé volt az egyedüli mérleghitelesítő műhely egész Isztriában.

Nem egy tipikus gyerekkori álomfoglalkozás a mérlegszervizelés és -hitelesítés. Ezt a szakmát választotta magának, és egy ezen a területen tevékenykedő vállalkozásból tartotta el családját a pulai Kuncser Rudolf mérlegjavító és -hitelesítő mester.
A vajdasági Versecen született 1942-ben. Itt végezte el a mérlegjavító és -fenntartó szakmát, egy magyar mesternél, Fehér Antalnál volt inas.
Első munkahelye egy nagybecskereki (Zrenjanin) mérlegszervizben volt, majd Versecen nyitott saját vállalkozást. A bánáti településen nem volt könnyű fenntartani egy saját műhelyt.

 

Kuncser-copy

 

A napsütés és a jobb élet reménye vonzotta a Kuncser családot Pulára
Még mielőtt Pulára költözött volna, többször vendégeskedett órásmester nagybátyjánál a napfényes isztriai városban.
– Szerettem a tengerpartot, Pulát, az itteni időjárást, ami sokkal barátságosabb, mint amihez Versecen hozzászoktam – mondta Rudolf. 
Hozzátette, természetesen a jobb élet reménye is szerepet játszott abban, hogy
1977-ben a Bánátból Isztriára költöztek szüleivel. A kezdet itt sem volt könnyű, de hamarosan saját mérlegszervizt nyitott.
A mérlegkarbantartás és -hitelesítés jövedelmező vállalkozásnak bizonyult, hiszen nemcsak Pulában, hanem az egész Isztriai-félszigeten hiányszakmának bizonyult. Rudolf volt az egyedüli mester, akinél elvégeztethették a mérleg kötelező ellenőrzését. Mérleghitelesítésre mindenkinek szüksége van, aki olyan áruval kereskedik, amelyet súlymérték szerint értékesít.
– Dolgoztam éjjel-nappal, még vasárnap is, jövedelmező szakma volt az enyém, igaz, nehéz is – állítja Rudolf.
A mechanikus mérlegek ellenőrzése úgy történik, hogy ahány kilogramm teherbírású a mérleg, akkora tömegű súllyal kell tesztelniük, így például ha egy tonna mérésére is alkalmas mérleget hoztak ellenőrzésre, akkor ennek megfelelő tömegű súlyt kellett felpakolniuk a szerkezetre.  
Az ellenőrzés és az előforduló hibák javítása, korrigálása után állami ellenőrök is átvizsgálták, hogy megfelelőek-e az eredmények, és a mérleg ezt követően kerülhetett a bolti eladók, piaci árusok stb. asztalára.
 

Ma fia viszi tovább a vállalkozást
Rudolf vállalkozása remekül működött, így el tudta tartani a családját. Pulán nősült meg, két gyereke van, egy fia és egy lánya. Rudolf és felesége, aki könyvelőként dolgozott, ma már nyugdíjas éveiket élvezik. Fiuk szintén a mérleges mesterséget választotta, apja vállalkozását viszi tovább. Neki már haladnia kellett a korral, hiszen a mechanikai mérlegeket lassan kivonják a forgalomból, helyettük elektronikusakat használnak.
A digitális mérleget is hitelesíteni kell, akár annak mechanikus elven működő „nagyapját”. A digitális mérlegekből kevesebb haszna van a mérlegszerviznek, hiszen ezeket a szerkezeteket nem javítják, hanem egyszerűen lecserélik, ha felmondják a szolgálatot.
 

Az isztriai HMDK aktív tagja a kezdetektől fogva
Rudolf megalakulása óta aktív tagja a HMDK isztriai alapszervezetének, több alkalommal volt alelnöke, jelenleg is ezt a tisztséget tölti be. A szervezet székhelye Pulán található, a közösség tevékenysége viszont egész Isztriára kiterjed. A szervezet közösségi háza irodát, előadó- és rendezvénytermet, valamint könyvtárat foglal magában. Egyik legnagyobb rendezvényük a Pulai Magyar Hét, melyet minden évben azért rendeznek, hogy megismertessék a város többségi lakosságával a magyar kultúrát, hagyományokat.
– Egyesületünket főleg az idősebb generációkhoz tartozók alkotják, a fiatalok már nemigen beszélnek magyarul, bizony itt keményen kell küzdenünk a megmaradásért – mondta Rudolf.
A megélhetés szempontjából viszont – tette hozzá – talán jobbak a kilátásaik az itt élőknek, mint a szlavóniai és baranyai magyaroknak. A turizmus sokaknak biztosít megélhetési lehetőséget. Egyesek pedig a mérlegjavításban találják meg a boldogulásukat.

 

 

{fcomments}