Nem oldódott meg a Magyar család problémája

0
207
08-magyar-csal

Egy évvel ezelőtt Pinkert Ida adománygyűjtést kezdeményezett a csúzai Magyar család részére, ami a HunCro Médiaközpont és a HMDK közös szervezésében meg is valósult. A kopácsiak, a várdaróciak és a laskóiak rengeteg élelmiszert, ruhát gyűjtöttek, valamint némi készpénzt is kapott a rászoruló család. Ez nem csupán nemes gesztus volt, hanem nagy segítség is számukra, sajnos azonban hosszabb távon nem sikerült megoldani az anyagi gondokat, valamint Rózsa néni és Zsaklina egészségi állapota sem javult.

Közös erővel igyekeznek legyőzni a folyamatos gondokat, a kevéske rokkantnyugdíjból épphogy csak kifizethetik a számlákat, élelemre már alig jut, egyik napról a másikra élnek. Emellett orvosságokra is kell költeniük, és mivel Zsaklina mozgáskorlátozott, így neki gyógytornákra, kezelésekre kellene járnia, viszont a mentő sokba kerül. Így ezek gyakorlatilag megoldhatatlan problémák számukra, és nincs, akire számíthatnának.

Szó volt róla hogy fürdőszobát fognak építeni nekik, de nem valósult meg. Zsaklina szobája is meszelésre vár, bár ennél több munka is lenne a nedves falakon. A félig leszakadt, öreg ágy és az íróasztal hiánya nem tesz jót Zsaklina hátgerincének, amivel ugyancsak gondjai vannak. Sokunknak a meghitt ünnepek jutnak eszünkbe a télről, a hóesésről, amit a meleg szobából szemlélhetünk pattogó tűz mellett, Rózsa néniék viszont nem tudják, hogy miből fogják befűteni házukat. Ezek mind alapszükségletek egy háztartásban, amelyek híján még nehezebb lesz kihúzni a közelgő hideg évszakot.

 

Az írás felszabadít, megnyugtat

Pár napja jártam Zsaklinánál, aki szívesen mesélt nekem időtöltéséről, hobbijáról. Ügyesen kezeli a photoshop programot laptopján: képeket dolgoz át, ezt még Zágrábban tanulta, ahol grafikus szakra járt. Ért a szövegszerkesztéshez és –tördeléshez is, szeretné, ha a hobbiszintről elmozdulhatna, vagyis ha végzettségének megfelelő munkát végezhetne. Mozgáskorlátozottsága miatt olyan munka felelne meg neki, amit otthon, interneten keresztül is el tud végezni. A horváton és a magyaron kívül jól beszél angolul is. Grafikus hobbija mellett nagyon szeret olvasni, elsősorban a szépirodalmi és történelmi regények érdeklik, de ő maga is szívesen ragad tollat.

– Már az iskolában írogattam kitalált történeteket, meséket, általában szebb befejezéssel, mint saját életem eseményei. Közös mondanivalójuk, hogy az életben küzdeni kell. Én is küzdök, a családommal együtt. Az írás felszabadít, megnyugtat, vigasztal, a művekre azonban rácsukom a füzetem fedelét, az emberek felé pedig igyekszem pozitívnak mutatkozni  – mondja Zsaklina.

 

{fcomments}