Negyvennyolc mécses az elesettek tiszteletére

0
183
07-szentalszlo-1

A szentlászlóiak a huszonegy évvel ezelőtti tragikus eseményekről minden év november 24-én emlékeznek meg a település központjában lévő emlékműnél. Így volt ez a hét végén is, amikor a hozzátartozók, a különböző egyesületek képviselői, a járási és megyei tisztségviselők koszorúkat helyeztek el és 48 mécsest gyújtottak meg az elesett civil és honvéd emlékének a tiszteletére.

A szerb szabadcsapatok június 26-án támadták meg először Szentlászlót. A vidék magyar és horvát falvai közül Szentlászló tanúsította a legnagyobb ellenállást, ezért a szerbek a több hónapos ostrom során teljesen lerombolták a falut. Szentlászló 21 évvel ezelőtt, november 24-én esett el, a bátor védők összesen 152 napon át tudták tartani a falut. Miután az ellenállás lehetetlenné vállt, kénytelenek voltak elhagyni szülőfalujukat. A visszavonulás 1991. november 23-án, délután öt órakor kezdődött. A védőknek több órára volt szükségük ahhoz, hogy kijussanak szabad területre. Mindez sajnos áldozatokat is követelt, 48 katona vesztette életét, 18-an pedig eltűntek.

A megemlékezés november 23-án kezdődött, amikor az elesettek tiszteletére 48 mécsest gyújtottak meg a Horvát Védők Parkjában. Majd másnap, a település elestének a 21. évfordulóján a templom mellett felállított emlékműnél emlékeztek a tragikus eseményekre: magyar szervezetek, a településen működő egyesületek, a járás, a megye képviselői és természetesen a hozzátartozók helyezték el koszorúikat, valamint gyertyát gyújtottak az elesett civilek és honvédek tiszteletére.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége nevében Jankovics Róbert ügyvezető elnök és dr. Szántó Tibor elnökségi tag koszorúztak.

A megemlékezésen a szervezőktől függetlenül a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz és a Horvát Jogok Tiszta Pártjához (Hrvatska cista stranka prava) tartozó mintegy száz fiatal is felvonult és részt vett az eseményen.

 

{fcomments}