Napirenden az euró bevezetése

0
66

A kormánynak mély meggyőződése, hogy Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát, amely lényeges és tartós előnyökkel jár az országra nézve – mondta Andrej Plenković miniszterelnök a múlt csütörtöki kormányülésen.

A kormányfő kiemelte, hogy két évtizede alacsony az infláció és stabil a valutaárfolyam, továbbá jó eredményt értek el a költségvetés és a fiskális konszolidáció területén is.

Mint mondta: egyedül az államadósságot kell csökkenteni, ami tavaly év végén elérte a hazai össztermék (GDP) 78 százalékát, és 2021-re várhatóan 65 százalékra csökken. Az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele, hogy a költségvetési hiány legfeljebb a GDP 3 százalékát teheti ki, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Az euró bevezetéséről a kormányülésen vitára bocsátott anyag alaposan elemzi a gazdasági előnyöket és a bevezetés költségeit – mondta Plenković, majd hozzátette: ez utóbbi nem lesz magas, legnagyobb mértékben egyszeri költségről van szó.

Jelezte: az euró bevezetése csökkenti a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás, valamint a kamat- és a tranzakciós költségek kockázatát.

„Mindez hozzájárul a gazdaság és a foglalkoztatás gyorsabb növekedéséhez, bővül a beruházások volumene, továbbá a pénzügyi rendszer és a gazdaság ellenállóbbá válik a különböző rendellenességekkel szemben” – hangsúlyozta.

A stratégiában egyelőre nem szerepel az euró bevezetésének időpontja, de pontosan tudják, milyen lépéseket kell még megtenni a cél érdekében – húzta alá.

A dokumentum számos intézkedést tartalmaz, amelyeket a kormány a közeljövőben tervez végrehajtani.