Mozgalmas az idei év a Népkörben

0
35

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesületben nincs megállás, az idei év folyamán már 15 rendezvényük volt, de továbbra sincs pihenés, szeptember elején kerül sor a legnagyobb rendezvényükre. A Magyar Nap Eszéken immár sorrendben a 20. lesz, ehhez és a többi programjukhoz idén jelentős anyagi támogatást is kaptak. Magdika Dániellel, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület 1946-ban alakult, kezdetben a belvárosban volt a székhelye, majd az ’50-es években vásároltak egy épületet a rétfalusi Petőfi utcában. Később átköltöztek az egykori rétfalusi magyar iskola épületébe, ma is itt van a székhelyük.

Az évek során az egyik legaktívabb horvátországi magyar egyesületté váltak, szerencsére  munkájukat el is ismerik. Nem csak a város támogatja tevékenységüket. Sikeresen pályáztak a budapesti Bethlen Gábor Alapnál is, ahol kétmillió forintos támogatást nyertek el, míg a zágrábi Kisebbségi Tanácstól idén 100 ezer kúnát kaptak a szervezet éves működéséhez. Korábban soha nem rendelkeztek ilyen nagy összegű költségvetéssel, így idén programokból is jóval többet terveznek.

– Idén már 15 rendezvény van a hátunk mögött, és még közel ennyit tervezünk. Az év elején kezdtük a horvátországi magyar falvakat bemutató projektünket, megszerveztük a rétfalusi búcsút, kórusszemlét is tartottunk, de a szervezet keretei között működő vegyes kar is számos helyen fellépett. Utóbbinál kiemelném pulai vendégszereplésünket, melynek költségeit Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk állta, amit ezúton is szeretnénk megköszönni neki – mondja Magdika Dániel, a szervezet elnöke. Dániel azt is közölte, hogy a támogatásoknak köszönhetően egy titkárt is tudtak alkalmazni.

Magdika Dániel

Beszélt a tervezett programokról, amelyekkel többek között az is a céljuk, hogy új tagokat toborozzanak, elmondta, hogy szervezetük továbbra is nyitva áll minden, a magyarság megmaradásáért tenni akaró ember előtt, és szeretettel várnak mindenkit köreikben.

20. alkalommal lesz Magyar Nap

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület legnagyobb szabású rendezvénye az eszéki Magyar Nap, melyet már 20 éve minden ősszel megrendeznek. A rendezvény célja, hogy magyar kultúregyesületeink és őstermelőink a „legmagyarabb” horvátországi régió központjában is bemutatkozhassanak.

– A rendezvényt először közvetlenül a békés reintegráció után, 1998 őszén szerveztük meg. Az volt a célunk, hogy megismertessük a várossal és a környék lakosságával a helyi magyar közösséget. A kezdeti nehézségek után az eszéki Magyar Nap mára már egy igen rangos és ismert rendezvénnyé vált, melynek minden évben szép közönsége van – mondta büszkén Magdika Dániel, aki ezúton is szeretettel hív mindenkit a rendezvényre, amelyre idén szeptember 8-9-én kerül sor és amely egyben az eszéki Magyar Hét nyitórendezvénye is.

Kétnapos lesz a jubileumi rendezvény

Szemesi Róbert két éve vette át a szervezet titkári teendőit, azóta ő az eszéki Magyar Nap gyakorlati lebonyolítója.

Szemesi Róbert

– Mivel idén jubileumához érkezett a magyar nap, ezért úgy gondoltuk, hogy a szokásosnál nagyobb eseményt tervezünk, így kétnapos lesz a rendezvényünk. Az elsőn a már hagyományosnak tekinthető műsorunkra kerül sor, a város főterén mutatkoznak be a művészeti együttesek magyar néptáncokkal és -dalokkal. A rendezvény ezúttal vasárnap is folytatódik, mégpedig a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban, ahol horvátországi magyar művészek munkáiból nyílik majd kiállítás, valamint a csúzai Pódium Amatőr Színjátszó Társulat tagjai is színpadra lépnek – tudtuk meg Szemesi Róberttől.