Mozduljunk síppal-dobbal, a jövőbe

0
134
ovisok-kopacs-1

Tavaly tavasszal a fenti címmel nyújtott be pályázatot a bellyei központi Gerle Óvodához tartozó laskói, várdaróci és kopácsi magyar részleg a Bethlen Gábor Alaphoz. A pályázat kedvező elbírálásban részesült, így a napokban a birtokukba is vehették az óvodások a készségfejlesztő új játékszereket, hangszereket, tornaeszközöket.

A kopácsi, a várdaróci és a laskói magyar óvoda a bellyei Gerle Óvoda tagozati óvodájaként működik. Azzal a kifogással, hogy a gyereklétszám alapján a területi óvodák kevesebb támogatást „érdemelnek” a központinál, ezekben kevesebb pénz jut a fejlesztésekre. Általában civil szervezetek, magánszemélyek és pályázatok útján tudnak az eszközállományon javítani.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományőrzésre, a népi játékokra, a zenére. Mindhárom magyar faluban működik gyermektánccsoport, és ezért is gondoljuk úgy, hogy már óvodás korban meg kell szerettetni a gyerekekkel a népzenét, a néptáncot. A pályázati pénzből különböző hangszereket vásároltunk, amelyeket már nagy örömmel használnak a gyerekek – mondta Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő.

Az óvónők szerint a beszerzett új játékok hamar népszerűek lettek a kicsik körében. A tavasszal már az udvarra is kikerülő játékszerek mellett különféle készségfejlesztő, a gyerekek kreativitását elősegítő eszközökkel is gyarapították az óvodák felszerelését.

– Egy ilyen kis falusi óvoda számára, mint amilyen a várdaróci, nagyon sokat jelent egy-egy ilyen támogatás. Felszerelésünk nagy része már elhasználódott. Most a hangszerek mellett egy-egy számítógépet is beszereztünk, amelyekkel főleg az iskola-előkészítő foglalkozások keretében ismerkednek a gyerekek, hiszen ma már egyre korábban tanulják meg a számítógép-kezelést – mondja Pásztor Bajsić Tímea várdaróci óvónő.

Laskón az elmúlt időszakban nemcsak készségfejlesztő játékokkal gazdagodott az óvoda, hanem szülői közreműködéssel, járási támogatásból az elöregedett nyílászárókat is kicserélték.

– Óvodánk valóban már nagyon régen kapott ennyi támogatást. A gyerekeknek a legjobban a tornaszerek tetszenek – mondja Kovács Vajda Etelka.

Ezentúl tehát már minőségi mozgás- és memóriafejlesztő játékok is segítik a három magyar óvoda pedagógusainak munkáját egy sikeres pályázatnak köszönhetően.

 

 

{fcomments}