Moszkovits János műsorajánlója

0
354
Moszkovits János

A Határok nélkül szerkesztő-műsorvezetőjének életét átszövi a rádiózás és a külhoni magyarság életének hiteles bemutatása. E műsorajánlóban sem tud elszakadni munkájától.

Hétfőn két műsoron is megakadt a szemem. A Mesélő cégtáblák délutáni adását ajánlom, mivel nagyon kedves számomra e sorozat. Ebben a részben a szerkesztők Zsolnay Vilmossal foglalkoznak, a csütörtöki epizódot pedig a Törley családnak szentelik. Mindketten messzi földre vitték a magyar ipar jó hírét: a Zsolnay-porcelán világhírű volt, s a Törley-pezsgőt Franciaországban, a nemes ital hazájában is nagyra tartották (Duna, 15.00, csütörtök 10.40). Az „Ott a messzi Donnál…” című dokumentumfilm január 12-ére, a doni áttörés 70. évfordulójára emlékezik. A film egyik alkotója kedves barátom. Debreceni Mihály, a Kárpát Expressz kiemelt szerkesztője – kárpátaljai lévén – szívét-lelkét beletette az alkotásba, s e filmmel méltó emléket állított az orosz fronton elesetteknek, sebesülteknek és a hadifoglyoknak (Duna, 20.45).

Kedden a Századfordító magyarok című sorozat László Gyulát mutatja be. Az erdélyi származású történész kutatási eredményeit a kommunizmus éveiben elhallgatták, mivel az akkori korifeusoknak nem tetszett a tudós kettős honfoglalás-elmélete (Duna, 10.10).

Szerda: az Arcvonások című rádióműsorra hívom fel a figyelmet. A neves színészről, László Károlyról szóló adást a Határok nélkül munkatársa, Oláh Gál Elvira szerkesztette. A művész, ismertebb nevén Puki bácsi 1958 óta tagja a sepsiszentgyörgyi színháznak. Választásom nem véletlen, hiszen lánya egy régi barátomnak a felesége. Ő is színész, s Marosvásárhelyen folytatja a családi teátrumi hagyományokat (Kossuth Rádió, 14.06).

Maradjunk még Erdélynél, pontosabban a Partiumnál! A Séta bölcső-helyem körül című dokumentumfilm csütörtökön Ady Endrével foglalkozik. A nagy magyar költő – ha ma élne – külhoni magyarnak számítana, hiszen szülőfaluja, Érmindszent már a trianoni határok mögé esik (Duna World, 22.20).

A Rejtélyek Tesz-vesz városban a kanadai Richard Scarry ötletén alapul. Jóllehet gyermekeim kinőttek már a rajzfilmes korból, de e mozi láttán végigélem azt az időszakot, amikor mindkét sráccal gyesen voltam (Péntek, M2 8.15, 19.15). Nagyon nagyra értékelem, hogy karácsonykor elindult a gyerekcsatorna.

Pénteken ismét a Kossuth Rádió felé húz a szívem. A Tér-időt Lánczi Ágnes szerkeszti. A műsor a népi tisztálkodáskultúrával foglalkozik, s alcíme is sokatmondó: A tisztaság fél egészség. Ma már megmosolyogjuk, hogy egykor a fürdést ártalmasnak tartották, s hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a napi tisztálkodás általánossá váljon (14.35).

Mit is ajánlhatnék a szombati műsorból, mint A Dal első elődöntőjét. A zsűriben ül a délvidéki származású Rúzsa Magdi, aki a kezemben lévő címlapról is ránk mosolyog. Az egykori szülésznő igazi őstehetség, s pályafutása minden külhoni fiatal számára példaképül szolgálhat (M1, 20.15).