Módszertani csomagok a magyar óvónőknek

0
114
PB164297

A „2012 a külhoni magyar óvodák éve” elnevezésű program keretében kiadott módszertani csomagok könnyebb elsajátítása érdekében november 16-án és 17-én az eszéki magyar iskolaközpont adott otthont a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma által szervezett kétnapos továbképzésnek, amelynek a Hagyományápolás az oktatásban címet adták. A rendezvényen köszöntőt mondott Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikai államtitkárság helyettes államtitkára, valamint ünnepélyesen átadta a módszertani csomagot a horvátországi óvodáknak.

A „2012 a külhoni magyar óvodák éve”  program keretében a nyáron egy siófoki továbbképzést is szerveztek, amelyen közel száz Kárpát-medencei magyar óvónő vett részt. Ennek folytatására került sor múlt pénteken és szombaton Eszéken, amelyen horvátországi magyar óvónők, osztálytanítók és anyanyelvápoló tanárok vettek részt.

Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke elmondta, hogy a kétnapos továbbképzésre a módszertani csomagok könnyebb elsajátítása érdekében került sor. Több értékes előadást, a táncházmódszert és az élő történetszövést ismerték meg a pedagógusok. Az itt elsajátított módszereket a jövőben az oktató-nevelő munka során is felhasználják majd az óvónők és osztálytanítók.

A rendezvény résztvevőit Répás Zsuzsanna is köszöntötte, beszédében a „2012 a külhoni magyar óvodák éve” programot sikeresnek értékelte, elmondta, hogy két jó gyakorlattal járták be a Kárpát-medencét: az élő történetszövéssel, valamint az Európa- és világszerte elismert táncház-módszerrel. A körúton 12 000 kilométert tettek meg, és mintegy 1500 gyermekkel, szüleikkel és pedagógusaikkal találkoztak. Hozzátette azt is, az év végéig a külhoni magyar óvodák programhoz kapcsolódó 3500 módszertani csomagot juttatnak el a Kárpát-medencei magyar óvodákba. Szólt arról is, hogy jövőre továbblépnek, akkor ugyanis már az oktatás következő láncszeme, a kisiskola kerül a program középpontjába. Majd  35 módszertani csomagot osztott ki az intézmények képviselőinek. A csomag írott, oktató DVD és CD formában tartalmazza az eddig hiányzó, a külhoni magyar óvónők számára könnyen elsajátítható és hasznosítható módszereket.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pirityiné Szabó Judit, a KIM (Budapest) főosztályvezetője, dr. Iván Gábor, a Magyar Köztársaság zágrábi nagykövete és Dezső János, a zágrábi magyar nagykövetség kultúrattaséja.

PB164267

PB164263

 

{fcomments}