Mit tegyünk, ha eltűnik négylábú kedvencünk?

0
118
282108_4591032136437_878687300_n

Bizonyára sokunkkal megtörtént már, hogy elveszett kedvenc háziállatunk. Főleg szilveszter táján szaporodnak meg az eltűnések, hiszen a petárdázástól és a tűzijátéktól nagyon félnek a kutyák, és képesek ilyenkor napokig elbujdosni, vagy kilométerekre elkóborolni. De hogyan találjuk meg őket, hova forduljunk ilyenkor segítségért? – vetődik fel az emberben rögtön a kérdés.

Sajnos az én kutyám is eltűnt, és mai napig nem került elő. Azonkívül, hogy végigjártuk a környéket, még a szomszéd településeket is, és plakátokat ragasztgattunk ki a fényképével, mindent bevetettünk, amit csak lehetett. Először is felhívtuk a sintértelepet, ahol elmondták, hogy ők már hetek óta nem fogtak be kóbor ebet, és vannak olyan járások, amelyek nem kötnek a sintérteleppel szerződést, ezért ezeken a helyeken nem is gyűjtik be az állatokat. Majd ezután a hozzánk tartozó, esetünkben a pélmonostori központi állatorvosi rendelőt – ennek a hatáskörébe tartozunk – is megkerestük, és a honlapjáról letölthettünk egy formanyomtatványt, amelyre rá lehetett írni a kutya adatait és csipszámát, amit ők állítólag nyilvántartásba vesznek. Majd még utolsó ötletként ott volt a helyi rádió, amely ingyen és bérmentve, szívesen bemondta az elveszett állat adatait és a telefonszámot, amelyen jelentkezhetett volna az, aki az elkóborolt állatot látta, esetleg befogadta. De a mi kutyánkat mintha a föld nyelte volna el.

Ha egy szép, gondozott, netán fajtatiszta kutyáról van szó, könnyen megesik, hogy valaki befogadja, és bizony nem is kívánja visszaadni eredeti gazdájának, főleg akkor nem, ha az állat barátságos, kedves is egyben. Csak akkor szembesül vele, hogy a kutyát tulajdonképpen eltulajdonította, ha oltásra kerül sor, és a kutyusnak nincs oltási könyve, vagy a csip leolvasásánál az igazi gazdi adatai jelennek meg.

Ezért ha valaki kóbor állatot talál, maga is beviheti egy állatorvosi rendelőbe, ahol ha leolvassák a csipszámát, egyúttal a gazdája is meglesz, így ha annak nem volt szándékában megválni háziállatától, bizony nagy örömet okozhatunk neki azzal, ha visszavisszük, ha meg csak úgy, az út szélén hagyták, és a tulajdonos nem tart rá igényt a jövőben, akkor esetleg meg is tarthatja.

 

{fcomments}