MIK-konferencia a Felvidéken

0
26

A Felvidéken tartotta tisztújító tanácskozását a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK), a magyarországi és határon túli magyar ifjúság legmagasabb fóruma.

Az ernyőszervezet évente két alkalommal ülésezik: őszi üléseit Magyarországon, a tavasziakat pedig a Kárpát-medence valamely más régiójában tartja. Legutóbb, a hét végén a Felvidéken, Párkányban került sor a MIK-re.

Az eseményen a horvátországi ifjúságot Ferenc Dorisz, a Laskói Ifjúsági Egyesület alelnöke és Kettős Lívia, a HMDK hercegszőlősi alapszervezetének elnöke képviselte.

A rendezvényen felszólalt Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, valamint Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője. Menyhárt Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja elnökének köszöntőjét Környi Zoltán, az MKP párkányi helyi szervezetének elnökségi tagja tolmácsolta, majd Szabó Jenő, Párkány város polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket.

Kettős Lívia és Ferenc Dorisz

A konferencia keretén belül a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, Molnár Gergely bemutatta ifjúságkutatási eredményeiket. A vaskos kötet tartalmának ismertetése mellett pedig felvázolta azt a konkrét cselekvési stratégiát is, amit az intézet a fiatalokra vonatkozóan dolgozott ki.

A továbbiakban szó esett a nagyon aktuális GDPR-rendeletről, erről Kovács Melinda, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adatvédelmi szakjogásza tartott előadást. Napirendre kerültek a tanácskozáson a fiatalok vállalkozási lehetőségei, a duális képzés témaköre, a digitalizáció lehetőségei és az E-sportok is.

A konferencia második felében tisztújításra került sor. Szórád Gábor négy év után köszönt le az elnökségről, a küldöttek pedig Veres Mártonnak, a HÖOK képviselőjének szavaztak bizalmat. Alelnöknek Bognár Ádámot (Diákhálózat, Felvidék) és Fancsali Barnát (Magyar Ifjúsági Tanács, Erdély) választották meg.

A konferencia a zárónyilatkozat elfogadásával ért véget.

A Magyar Ifjúsági Konferencia következő ülését ősszel, Magyarországon tartja. (felvidek.ma/mt)