Mélyült a recesszió Horvátországban

0
139
200106

Tovább gyengült a horvát gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben a horvát statisztikai hivatal (HDZS) legfrissebb becslése szerint.

A horvát hazai össztermék 2,3 százalékkal zsugorodott 2012 utolsó három hónapjában éves szinten, ezzel tovább mélyült a recesszió Horvátországban, tekintettel arra, hogy az előző negyedévben 1,9 százalékkal gyengült a GDP.
Ez megegyezik elemzők korábbi előrejelzésével, akik szintén 2,3 százalékos zsugorodást vártak 2012 utolsó negyedévben éves szinten.
A tavalyi egész évet tekintve 2 százalékkal csökkent a horvát gazdaság teljesítménye. Ez már a negyedik év egymást követően, hogy esik a horvát gazdaság.
Horvátország a tervek szerint július elsején csatlakozik az Európai Unióhoz. A 4,3 milliós lakosú országban januárban 21,9 százalékos munkanélküliségi rátát mértek.
Az IMF küldöttsége legfrissebb ajánlásában a horvát egészségügyi és nyugdíjrendszer reformját sürgeti, amely hatalmas terheket ró a költségvetésre, szorgalmazza a befektetési környezet javítását és üdvözli az állami hivatalokban és a közszférában esedékes bércsökkentéseket.

 

{fcomments}