Megújult a kiskőszegi művelődési élet központja

0
93

A HMDK és a Darázsi járás támogatásával felújították a kiskőszegi mozitermet, amely eddig is kulturális programoknak, táncpróbáknak adott helyet, mostantól pedig egyéb közösségi eseményeket is lehet majd itt tartani.

Kiskőszegen a falu központjában található művelődési ház része a moziterem is, amely mindig fontos szerepet töltött be a közösség életében. Egykor filmvetítésekre jártak ide az emberek – ezért maradt rajta a „mozi” név –, eredeti funkcióját azonban a múlt század végére elveszítette. Viszont még mindig megvan a régi vetítőgép, mostanra muzeális értékké vált, ezért valószínűleg kiállítják majd a terem egyik szegletében.

A moziteremben az utóbbi években is rendeztek kulturális programokat, de mivel elég rossz állapotban volt, jelentős felújításra és átalakításra volt szükség.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége lehetőségeihez mérten segíti a magyarságunk számára fontos egyházi és világi épületek renoválását, felújítását, alkalomadtán újak építését is.

Az elmúlt évben több millió kúnás beruházásokat valósított meg a magyarságunk számára fontos egyesületekben, intézményekben.

Áprilisban kezdődtek a felújítási munkálatok Kiskőszegen

A fejlesztések idén sem álltak le, a Darázsi járással együttműködve felújították a kiskőszegi mozitermet. A beruházás Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Sipos Sándor, a Darázsi járás magyar elöljáró-helyettese kezdeményezésére történt meg. Az április végétől július első feléig tartó munkálatok során rendbe hozták a színpadot, bevezették a gázfűtést, illetve a moziterem belső tatarozására is sor került, ami azt is jelentette, hogy kiegyenesítették padlózatát, így mostantól alkalmas bálok és hasonló rendezvények megtartására is.

Az ünnepélyes átadó az októberi szüreti fesztiválon lesz

– Az épület szinte teljesen elkészült, már csak kisebb munkákat kell elvégezni, az ablakpárkányok hiányoznak még, illetve a függönytartók. A tervek szerint a kiskőszegi szüreti fesztiválon lesz az ünnepélyes megnyitó, amelyre október 13-án kerül sor – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor.

A szüreti fesztivállal kapcsolatban elmondta, idén is néhány újdonsággal, meglepetéssel várják majd a résztvevőket.