Megoldás a Ljubljanai Bank ügyében?

0
143
Ljubljanska-banka

A múlt héten Brüsszelben találkozott Vesna Pusić horvát és Karl Erjavec szlovén külügyminiszter, hogy megoldást próbáljanak találni a Ljubljanai Banknak a horvát állampolgárságú betétesek irányában már több mint húsz éve fennálló kötelezettségeit illetően. A találkozó egy megfontolandó szlovén ajánlattal végződött.

A szlovén külügyminiszter kompromisszumosnak nevezhető ajánlata szerint Szlovénia abban az esetben visszafizetné a takarékbetéteket, ha hazánk beleegyezne abba, hogy a horvát cégek feléjük meglevő tartozásait átvállalja, és Szlovénia csak a különbözetet fizetné vissza, a többi pénzt a horvát államnak kellene visszafizetnie a bank károsultjainak. A szlovén fél szerint a horvát cégek tartozása 130 millió euró, ebből kifolyólag „csak” 150 millió eurót fizetne Szlovénia a horvátországi takarékbetéteseknek. A megegyezés másik fontos része a kamatok leírása lenne.

A horvát kormány Vesna Pusić szerint komolyan fontolóra veszi az ajánlatot, azonban még nem biztos, hogy el is fogadja. A végleges döntés február 6-ára várható, amikor is ismét  tárgyalóasztalhoz ül a két diplomata.

Abban az esetben, ha a kormány elfogadja az ajánlatot, valamelyest fellélegezhet az a 135 ezer horvát állampolgár, aki annak idején a Ljubljanai Bankba tette be a pénzét, valamint Horvátország is nyugodtabban készülhet a július 1-jei uniós csatlakozásra.

Ami Szlovéniát illeti, a szóban forgó esetleges megegyezéssel csak a horvátországi kliensek ügyét rendezi, a nagyobb falat, Bosznia-Hercegovina még hátravan.

 

{fcomments}