Megnyílt a föld Diakováron (Đakovo)

0
133
10-megnyilt-a-f0ld

A múlt héten Diakovár történelmi központjában, a II. János Pál utcában különös jelenségre lett figyelmes, egy környékbeli gyógyszerész. A helyi gyógyszertár udvarán ugyanis egyik napról a másikra két lyuk nyílt meg a földben.

Az eset nem is lenne olyan különös, ha az újonnan előbukkant üregek nem lennének gondosan kitéglázva óriási, vörös téglákkal.  Egyes feltételezések szerint beomlott török járatokról van szó, ugyanis a város a török időkben igen fejlett volt. Más vélemények szerint pedig csupán egy 19. századi, elfelejtett vízelvezető csatornát rejt a föld.  Ez utóbbit az is alátámasztja, hogy a lyukakból vízcsobogás hallatszik, ám mivel elágaznak, nem tudni, hogy milyen mélyről.

– Amikor észrevettem a lyukakat, nagyon megrémültem, ugyanis a terület karbantartása az én feladatom, és nagyon sokszor jártam már arra. Most nem merem megközelíteni a gödröket, félek, nehogy beszakadjon alattam a föld – mondta el Slavica asszony a Glas Slavonije napilapnak.

 

Török alagút…

Diakovár alatt, a szóbeszéd szerint számos olyan alagút húzódik, amelyet a törökök építettek ki. Az akkori város szélén, a mai városi park helyén ugyanis lőporraktár állt, és biztonsági okokból ezeken az alagutakon keresztül közelítették meg,. Az alagút ismert maradványainak építőanyagát már rég elhordták és felhasználták más építkezésekre, könnyen lehet, hogy ez alkalommal az alagút, egy ez idáig ismeretlen ága bukkant fel. Ezt a téglák mérete és színe is megerősíti, az itteni téglák meglepően hasonlítanak a korábban újrahasznosított téglákhoz.

 

…vagy talán mégis vízelvezető?

A vízelvezető mellett tanúskodik viszont a vízcsobogáson kívül az az érv, hogy régen létezett egy elvezető csatorna, amely a kolostortól a korzón át a városi parkig vezetett. Ez a csatorna a város esővizeit gyűjtötte össze és vezette ki a városból.  Hogy valójában mit rejt a csatorna, egyelőre nem tudjuk, de bízunk benne, hogy a régészek hamarosan kiderítik.

10-megnyilt-a-f0ld-2

 

{fcomments}