Megnőtt a forgalom a virágüzletekben

0
358

Rengetegen megfordultak a virágárusoknál halottak napja és mindenszentek előtt. Virágokkal és mécsesekkel emlékeztünk elhunyt szeretteinkre. A krizantémon kívül sokan vettek mű- és szárított virágdíszeket is – állítja Molnár Veronika, az eszéki  tulajdonosa. A rendeléseket ingyen és bérmentve el is szállította a kért helyekre Eszéken és a Drávaszögben, ha a vásárlók igényelték.

November 1-jén volt mindenszentek, majd 2-án halottak napja, ilyenkor elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Előtte rendbe hozzuk a sírokat, virágokkal, koszorúkkal díszítjük, s az este közeledtével gyertyákat, mécseseket gyújtunk, hogy „az örök világosság fényeskedjék” az elhunytaknak.

Megnő a forgalom a virágüzletekben is, amelyek természetesen felkészülnek a vásárlók „rohamára”.

Az eszéki (višnjevaci) Kála virágüzletben is a halottak napja előtt már két héttel javában folyt a munka. Molnár Veronika tulajdonos lapunknak nyilatkozva elmondta, ebben az időszakban kettővel több embert alkalmazott, hogy győzni lehessen a tempót. Hárman szorgoskodtak az üzletben, ketten pedig a piacon árusítottak.

Molnár Veronika

A bolt általában délután négyig van nyitva, de az elmúlt héten a munkaidőt is kénytelen volt meghosszabbítani, reggel nyolctól este nyolcig dolgoztak. Október utolsó napja volt a legzsúfoltabb, mindenszentek napján – ami másoknak munkaszüneti nap – már csak délig tartottak nyitva.

– Három éve működtetem a virágüzletet, és szerencsére elmondhatom, hogy évről évre nagyobb a forgalom – állítja Vera, hozzátéve, időközben bővítette is üzletét, ami szükségszerű volt ahhoz, hogy megfelelhessen a megnövekedett keresletnek. A tágasabb helyiségben nagyobb és gazdagabb virágkínálatot tud elraktározni.

A krizantém a legkelendőbb

A halottak napi forgalommal kapcsolatban elmondta, azt tapasztalta, vásárlónként változnak az igények.

– Sokan inkább időtálló virágokat választanak, művirágot vagy szárított növényekből készült virágdíszeket. Az élőkből pedig ilyenkor legnépszerűbb a krizantém. A cserepes és a vágott krizantémra is nagy volt a kereslet, de vitték a rózsát és a margarétát is – tudtuk meg a kopácsi virágkereskedőtől, aki hozzátette, virágokon kívül lampionokat is árultak, de gyertyából is nagy kínálattal rendelkeznek.

A Kála virágüzletbe elsősorban eszékiek térnek be, de sok a drávaszögi vásárló is, és olyanok is voltak, akik külföldről tértek haza, hogy felkeressék szeretteik sírját. Az árakat nem növelték, a helyi virágüzletek és a piaci árusok is egységes áron kínálják a virágokat, ez évek óta így működik. Vera az árain három éve nem változtatott, vevői elégedettek, kialakult az állandó vásárlói köre, és sokat is tesz azért, hogy legközelebb is az ő üzletébe térjenek be.

Halottak napja és mindenszentek idején ingyenes kiszállítást vállalt Eszéken és a Drávaszögbe annak, aki igényelte.

– Sok az olyan idős személy, akiknek gondot jelent a közlekedés, elsősorban nekik szerettünk volna segíteni – mondta Vera.

Hasznos kapcsolatokra tett szert a BNI-n keresztül

A közelmúltban a BNI eszéki csoportjához is csatlakozott, amely révén értékes kapcsolatrendszerre tett szert. Elmondta, aktív résztvevőként igenis sok haszna lehet az embernek az üzleti hálózatból. Igyekszik maximálisan részt venni a csapat munkájában, amelynek köszönhetően már több rendezvényteremmel is kapcsolatba került, és esküvőre is kapott megrendelést a BNI-n keresztül.

Már novemberben készülnek az adventi vásárra

Halottak napja után decemberben van a virágüzletek következő „szezonja”. A Kála virágüzlet tavaly is egy hónapon keresztül árusított Eszéken, az óvárosban az adventi vásáron. Vera elmondta, bízik benne, hogy idén is jut hely nekik is a rendezvényen, amely állítólag sokkal nagyobb és színesebb lesz, mint az előző évben. De ahhoz, hogy legyen mit kínálniuk az adventi vásáron, már most, novemberben munkához látnak.