Meghalt Narancsik Márta (1934-2012)

0
188
mindenkiert_egy_szal_gyertya_egjen_1005187_8622

Dobos Ágostonné Narancsik Márta 1934. szeptember 29-én született Kopácson, református lelkészcsaládban.

Kötelező iskolai tanulmányait Kopácson és Eszéken végezte, majd a szabadkai tanítóképző magyar tagozatán szerzett diplomát (Troszt Sándorral és Tausz Imrével együtt). Kezdő tanítónőként Darázson, majd Bellyén dolgozott.

1959-ben férjhez ment, és Budapestre költözött, házasságában öt gyermek született. Ott is folytatta pedagógiai tevékenységét, magyart és németet tanított, nyugdíjazása után napközis tanár volt. Pedagógusi ars poeticája a szeretetre épült, és a fegyelmezés helyett a figyelésre ösztönözte a gyerekeket.

„Szív-vonalas” tevékenységét nyugdíjba vonulása után is gyakorolta: önkéntes volt a Református Missziói Központban. Szülőfaluja iránti szeretete gyakran visszavitte Kopácsra, különösen a tavaszi virágzó fűzfák illata és az őszi „ecsetvégekre” kopaszodott nyárfák sárguló levelei varázsolták el. Ilyenkor végigjárta a falut, beszélgetésbe elegyedett az emberekkel. A háborús időszakban (1991-97) szoros kapcsolatot alakított ki a menekültekkel, de haza is számtalanszor ellátogatott, lelket öntve az itthon maradottakba.

Családi körben nagy öröme telt a 19 unokája körüli teendőkben, de házuk ajtaja mindig nyitva állt a barátok, ismerősök előtt is.

Szeptemberben, 78. születésnapjára készülődve érezte először, hogy baj van az egészségével. Az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. November 10-én hunyt el.

Temetése november 26-án lesz, délelőtt 11 órakor a budapesti a Fasori-templomban búcsúztatják.

A család arra kér mindenkit, hogy a virágra szánt összeget helyezzék a perselybe, a Julianna Református Általános Iskola Napközi Otthona javára.

Cmlap-39-copy