Megérkeztek az új gépek

0
332

Tavaly új fejezet nyílt a horvátországi magyarság életében, amikor elindult a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja, amelynek köszönhetően az Economica Hungarica Alapítványon keresztül 140 horvátországi magyar családi gazdaság, vállalkozás juthatott célirányos anyagi támogatáshoz. Ennek köszönhetően az igénylők többsége régóta tervezett fejlesztéseit tudta megvalósítani.

Az első körben a legtöbben mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközökre, valamint kertészeti és szőlészeti szaporítóanyagokra, kertészeti gépekre, munkaeszközökre, állatállomány beszerzésére pályáztak.

Keresztesék a következő kiíráson is pályázni szeretnének

A sepsei Keresztes Tivadar és családja állattenyésztéssel foglalkozik. Elsősorban szarvasmarhákat tartanak. Gazdaságuk modernizálása érdekében egy traktorra erősíthető homlokrakodót pályáztak meg, ami nagymértékben megkönnyíti mindennapi teendőiket.

Keresztes Tivadar

– Jelenleg 30 hektár földet művelünk, a pacellákon vetésforgóban kukoricát, árpát és lucernát termesztünk 10-10 hektáron. A megtermelt növényeket kizárólag az állatok takarmányozására használjuk fel. Összesen 30 szarvasmarhát tartunk, melyek közül 11 fejőstehén, a többi pedig hízójószág. A tehenek átlagosan napi 170 liter tejet adnak. Az előző évben családunk egyik régi vágya is megvalósult, sikerült két lovat is beszerezzünk – mondta Keresztes Tivadar, aki hozzátette azt is, hogy ami a családi gazdaság felszereltségét illeti, eddig nem volt lehetőségük korszerűbb eszközöket beszerezni, ezért nagyon jókor jött a gazdaságfejlesztési támogatás, amiért hálásak Magyarországnak. Az elnyert támogatásból egy homlokrakodót vásároltak, ami a takarmányozást könnyíti meg nagymértékben, ugyanis eddig kézi erővel dolgoztak. Tivadar hozzáfűzte azt is, hogy a következő kiíráson egy bálázógépre szeretnének pályázni.

Többen pályáztak Kopácson is

Kopácson többen is foglalkoznak kertészettel és földműveléssel.  Ezek egyike Molnár Tivadar, akinek a gépparkja már egy jó ideje megérett a felújításra, illetve cserére. Tivadar is az Economica Hungarica Alapítvány sikeres pályázói közé tartozik. Ő műtrágyaszórót, egy búzavetőgépet és egy mulcsozót vásárolt, a gépek már a gazdaságában sorakoznak.

Molnár Tivadar

– Százhektáros földterületen gazdálkodunk, elsősorban kukoricát, búzát, napraforgót termesztünk, de pár éve a szójatermesztésbe is belevágtunk. Sajnos a gépeink felett eljárt az idő, az újítás viszont nagy beruházást igényel, amit önerőből nehéz lett volna megvalósítani. Ezért nagyon megörültünk a lehetőségnek, a HMDK gazdaságfejlesztési programjának, az anyaország támogatásának – mondta Tivadar.

Eddigi műtrágyaszórója 300 kilogramm műtrágyát tudott szállítani, az új pedig akár egy tonnányit is képes. Az új búzavetőgépük már elektronikus vezérlésű, így sokkal precízebben lehet vele vetni. A mulcsozót pedig azért vásárolták, mert több olyan földjük is van, amely erdő mellett húzódik, és a széleken folyamatos küzdelmet vívnak a terjedő akácossal, amit ezzel a géppel könnyen meg tudnak állítani.

Kollárék boronára és vetőgépre pályáztak

A csúzai Kollár család elsősorban borairól ismert, de emellett mezőgazdasággal is foglalkoznak. A pályázaton egy komolyabb talaj-előkészítő boronát és egy vetőgépet igényeltek, ami jelentősen megkönnyíti majd a munkát.

Kollár Lajos

– Az új gépekkel nagyobb földterületeket tudunk egyszerre megművelni, ami mindamellett, hogy költséghatékonyabb, környezetkímélőbb is. Úgy gondolom, hogy a tényleges anyagi vonzatán kívül ennek a támogatásnak szimbolikus jelentősége is van, mert az a tudat, hogy van, aki mögöttünk áll, és támogat minket, nagyon sokat jelent a horvátországi magyarság számára – mondta Kollár Lajos, hozzátéve, biztos benne, hogy a többi pályázó is így vélekedik.

Rendkívül sikeres volt tehát az Economica Hungarica Alapítvány tavaly ősszel első körben kiírt pályázata, és a résztvevők jelentős részének már a birtokában van az igényelt eszköz. A pályázat következő körére várhatóan kora tavasszal kerül sor.