Megalakult az új magyar Országgyűlés Házelnöknek választották Kövér Lászlót

0
56
Budapest, 2018. május 8. Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll – jelentette ki Áder János köztársasági elnök kedden az új parlament alakuló ülésén, ahol házelnöknek választották Kövér Lászlót.

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt. Az új Országgyűlés első döntése – a napirend elfogadásán túlmenően – a választási szervek beszámolóinak elfogadása volt.

Budapest, 2018. május 8.
A képviselők eskütétele az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Április 8-án, a választási eredmények megismerése előtt – látva a magas részvételt – a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ekként nyilatkoztak. Szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak – hívta fel a figyelmet Áder János államfő. Azt is hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya.

Az elnök beszédében javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek.

Budapest, 2018. május 8.
Esküt tesznek a képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén 2018. május 8-án. Az első sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (j2) és Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j3), valamint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János beszéde végén a következő négy évre ugyanazt az idézetet adta útravalóul a képviselőknek, amit 2014-ben: „A haza minden előtt”.

Az alakuló ülésen létrejöttek a frakciók is, majd a Ház az Országgyűlés elnökének megválasztásával folytatta munkáját. Titkos szavazással Kövér Lászlót (Fidesz) választották meg elnöknek, aki megválasztását követően esküt tett a Ház előtt.