Megalakult a Zágráb megyei kisebbségi koordináció

0
155
06-zagrab-megyei-koordinacio-foto

Berkes Imre lett az elnöke

Február 28-án, csütörtökön tartotta alakuló ülését a Zágráb megyei kisebbségi koordináció. Az alakuló ülés részt vett a megyei albán, szerb és bosnyák kisebbségi önkormányzat képviselője, valamint a megyebeli montenegrói, cseh, macedón, roma és magyar kisebbségi képviselő is.

A kisebbségi önkormányzati választásokat 2011-ben tartották, a megyei koordináció viszont az ilyen testületek bejegyzését szabályozó törvény módosítását követően alakulhattak meg. A Zágráb megyei kisebbségi koordináció február 28-án tartott alakuló ülésén részt vett minden megválasztott önkormányzat elnöke és minden megyei képviselő, köztük a megye magyar kisebbségi képviselője, Berkes Imre is.

– A testület megalakulásának alapelve az volt, hogy az elnöki és az alelnöki tisztségeket úgy osszuk meg, hogy egyiket a megyei képviselők közül választjuk, míg a másikat a megyei önkormányzatok elnökei közül – mondta Berkes Imre, akit a koordináció tagjai egyhangúan elnöknek választottak, míg az alelnök Sanela Kantarević lett, a megyei bosnyák kisebbségi önkormányzat elnöke.

Berkes Imre megköszönte a testület tagjainak a bizalmát, majd hozzátette, azon lesz, hogy minél jobban képviselje a megyében élő kisebbségek érdekeit, ezért igyekszik minden illetékes szervvel jó viszonyt kialakítani.  Ami a magyarságot illeti, a cél, hogy továbbra is arra biztassák a megyében élő magyarságot, vállalják magyarságukat. Berkes Imre szerint Zágráb megye az egyetlen régió, ahol nőtt a nyilvántartott magyarok szám az elmúlt tíz év során.

 

{fcomments}