Még egy időzített idézés

0
160
Gubik

Ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat, Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót. A lévai járási rendőrkapitányság ezúttal „szóbeli egyeztetés” címén mára idézte be a személyi okmányaik beszolgáltatását megtagadó felvidéki magyarokat, jelezve: ha hathatós magyarázat híján maradnak távol, a rendőrség elővezetheti őket.

Az érintetteket korábban már többször beidézték a szlovák hatóságok azzal a felszólítással, hogy adják le – a szlovák állampolgársági törvény és az erre vonatkozó szabályozások szerint – érvénytelenné vált személyi okmányaikat. Az idézések hivatkozási alapját az érintettek minden esetben indokolatlannak minősítették, és nem tettek eleget a felszólításnak, emiatt pedig „kötelességszegés” címén többször is pénzbírság kifizetésére kötelezték őket.

„A mostani már a nyolcadik vagy a kilencedik idézés, amelyet ebben az ügyben a rendőrségtől kaptam. Érdekes módon mindig valamilyen ünnep környékén küldi ezeket a rendőrség, volt úgy, hogy újévkor, egyszer a születésnapomra, most pedig karácsony előtt” – mondta az MTI-nek Gubík László. Az ügyben már többször is ismertették a hatóságokkal álláspontjukat, ami nem változott, és mivel továbbra is szlovák állampolgárnak érzik magukat, nem adják le személyi okmányaikat – jelentette ki. Hozzátette: az idézésnek eleget akarnak tenni, de kizárólag ügyvédjük jelenlétében. Ő azonban beteg, erről levélben értesítették a rendőrséget, új időpontot indítványozva.

Kassai Gyula azt mondta: nem látják akadályát annak, hogy egy másik időpontban megjelenjenek a rendőrségen, és „tisztázzák a helyzetüket”, valamint kísérletet tegyenek arra, hogy a rendőrség leállítsa a velük szemben folytatott eljárást. „Ha ez lesz a beszélgetés tárgya, akkor állunk elébe, ügyvéd jelenlétében, és nem azzal a céllal, hogy a személyi igazolványt leadjuk” – fejtette ki.

Hasonlóképpen vélekedik Dolník Erzsébet is. A személyi igazolványuk érvényes, nem adják le, és ha kell, a rendőrségi határozatok ellen akár a legfelső bírósághoz is fellebbezni fognak – szögezte le.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke szerint a mostani idézés annak a jele, hogy a szlovák hatóságok folytatják lélektani hadviselésüket az érintettekkel szemben. „Rendkívül ízléstelen”, hogy a szlovák hatóságok közvetlenül karácsony előtt küldték az újabb idézést – mondta. Amíg folytatódik az érintettek zaklatása, és Szlovákia ragaszkodik a Beneš-dekrétumokhoz, addig „nem beszélhetünk rendezett, jó viszonyról Szlovákiával, még akkor sem, ha egyéb téren fejlődnek a kapcsolatok” – nyilatkozta az EMT elnöke.