Mátyás király volt a témája az idei Barkóca-tábornak

0
113

Ismét találkoztak a magyar nyelvű gyermeklap kisújságírói. A gyerekek körében méltán népszerű programon ezúttal Mátyás király volt a téma, ezen kívül a résztvevők most is betekintést nyerhettek a gyerekújság készítésének folyamatába és a stúdiómunkába. A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának munkatársai és a Barkóca szerkesztői a tavalyihoz hasonlóan most is tartalmas szórakozást biztosítottak a gyerekeknek.

A kisdiákok körében mindig népszerű Barkóca kisújságíró-táborba idén a Drávaszögből és Szlavóniából, négy magyar tannyelvű iskolából – Vörösmart, Laskó, Kórógy, Eszék – 20 gyerek érkezett. A gyerekek egy hasznos és kellemes délutánt töltöttek el együtt, a pedagógusfórum munkatársai és a Barkóca-szerkesztők tartalmas programmal várták őket a kisújságíró-táborban.

Ruzsicska Ilonka, a pedagógusfórum elnökségi tagja lapunknak elmondta, a magyar állam idén Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett, ezért a Barkóca-nap szervezésekor úgy döntöttek, e téma köré fonják a programokat.

– A gyerekeknek Mátyás király életéről, hadseregéről, címeréről meséltünk, mindenről, ami vele kapcsolatos és érdekes lehet számukra, a sorból természetesen a mesék sem maradtak ki. A kézműves foglalkozásokat és a kvízjátékot is ehhez a témához igazítottuk – mondta Ilonka, hozzátéve, a foglalkozások vezetői mindannyian reneszánsz stílusú ruhába öltöztek, hogy a gyerekek a korabeli viseletről is képet kapjanak.

Az eszéki magyar iskolaközpont diákjait Kelemen Viktória tanárnő vezette. Tanítói pályafutását nemrég kezdte, 2000-ben még ő is résztvevője volt a Barkóca-tábornak.

– Akkor még több naposak voltak ezek a táborok, az eszéki magyar iskolaközpontban volt a szállásunk, ott töltöttük az esemény összes napját. Szép emlékeim maradtak róla, mert amellett, hogy szórakoztató és tanulságos programokon vettünk részt, ismerkedtünk, új barátokat szereztünk magunknak. Most pedig már én hozom a gyerekeket, közülük néhányan már voltak tavaly is, akkor is nagyon sok élménnyel jöttek haza – tudtuk meg Viktóriától.

A résztvevők betekintést nyertek a gyereklap szerkesztésének menetébe

A program része volt az is, hogy a gyerekek meglátogatták az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj magazinműsor szerkesztőségét, ahol megtudták, hogyan készül kedvenc újságjuk, a Barkóca.

Megmutatták nekik, hogyan jön létre egy ilyen kiadvány, ők pedig kíváncsian figyelték az elkészítés folyamatát. Az első Barkóca a ’90-es évek közepén jelent meg, először évente négy alkalommal, kisebb szünet után pedig 2000-ben kezdték szerkeszteni.

– Én leginkább a meséket szeretem a Barkócában, de az is tetszik, hogy sok kép van benne – mondta lapunknak az eszéki Barač Tena, a Központ kisdiákja.

Hasonló véleményen volt a szentlászlói Kettős Csiffáry Zsófia is.

– Különösen azokat a rajzokat szeretem nézegetni, amiket más gyerekek készítettek, vannak, akiket ismerek is közülük – mondta Zsófi.

A lap munkatársai igyekeznek minél több helyre eljuttatni az olvasmányt, így a színes gyermeklapot a magyar óvodák és iskolák diákjai mellett az anyanyelvápoló csoportokban és a HMDK tengermelléki egyesületeiben is lapozgathatják a gyerekek, akik ezen a napon a Drávatáj magyar nyelvű televíziós magazinműsor készítőivel is találkozhattak. A stúdióban kipróbálhatták, milyen a kamera egyik és másik oldalán állni, a magazinműsor készítésének folyamatába is betekintést nyerhettek, és a bátrabbak a műsorvezető bőrébe is belebújhattak. Minden gyerek egyetértett abban, hogy jövőre is örömmel vesznek részt az eseményen.

 

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatásából valósult meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here