Másodszor volt magyar bál Rijekában

0
493

Irodalmi délután, nyílt nap, koszorúzás és magyar bál is szerepelt a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete által szervezett magyar napok programjában.

A Magyar Napok programjával a Rijekában (Fiume) és a környéken élő, főleg többségi lakosságot igyekszik megszólítani második éve a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete.

– A magyar kultúrát szeretnénk közvetíteni programjaink által, valamint a város magyar múltjára emlékeztetni az itt élőket – mondja Viola Éva, a tengermelléki magyar egyesület vezetője, aki hozzátette azt is, hogy több eseményt is szerveztek a magyar napokon. A nyílt napon egy városi sétára is sor került, amelyen a város magyar vonatkozású helyeit keresték fel, majd koszorút engedtek a tengerbe mindazok emlékére, akik hozzájárultak Fiume fejlődéséhez. A Baross-emléktáblánál is megálltak koszorúzni. Ezenkívül irodalmi délutánt tartottak, majd egy magyar bállal zárták az eseménysorozatot.

A programon részt vett többek között a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Bokor Béla, akivel a további együttműködési lehetőségekről is beszéltek.  A HMDK országos szervezetét Sipos Sándor alelnök képviselte. Jelen volt még Inkei-Farkas Márton, a Fiume Barátai Egyesület elnöke, Lőcsei József, a pulai HMDK elnöke, a spliti székhelyű HMDK-szervezet képviseletében pedig Tripolszki Anikó. A magyar bál zenéjét a győri MUSICARD egyesület biztosította, a mulatság nyitóprogramjában közreműködött a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények népi tánccsoport, valamint Hajnal Tutek Fanni gitárkísérettel magyar népdalokat adott elő. A színvonalas eseményre a Hotel Bonaviában került sor.

A háromnapos rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács, a budapesti Bethlen Gábor Alap és a HMDK támogatta.