Magyar-szlovén emlékülés Budapesten

0
227

Múlt héten a Magyarország és a Szlovén Köztársaság által megkötött kisebbségvédelmi megállapodás tiszteletére rendeztek konferenciát a budapesti Országházban. A megállapodás 25 éve született meg. A konferencián Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Milan Brglez, a Szlovén Nemzetgyűlés elnöke is tiszteletét tette.

A magyar-szlovén politikai kapcsolatok kiválóak, az egyik legjobb kapcsolat a szomszédos országok közül Szlovéniához fűzi Magyarországot – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban, miután a szlovén parlament elnökével találkozott. A házelnök hozzátette, hogy ennek köszönhetően a gazdasági együttműködés is kiváló. Kövér László kiemelte, ennek legfőbb bizonyítéka, hogy közösen nyitnak meg egy olyan konferenciát, amelyet a szlovén-magyar kisebbségi keretegyezmény elfogadásának 25. évfordulója alkalmából rendeznek.

Az ebben a tekintetben számba vehető eredmények példaértékűek lehetnek Európa más országai számára is, hogy miként kell bánni egy ország területén élő nemzeti közösségekkel – vélekedett. Elmondta: szlovén kollégájával arról is beszéltek, hogy miután mindkét országban jövőre választások lesznek, „bármi legyen is az eredmény, bármilyen kormány is alakuljon ebben a két országban”, biztosak abban, hogy a jó kapcsolat folytatódik. Milan Brglez, a szlovén parlament elnöke hangsúlyozta: a két parlament és ország közötti kapcsolatok példaértékűek, jól együtt tudnak működni, megértik egymást és odafigyelnek egymásra. A nemzeti közösségek „élő kapocsként” kötik össze a két országot, ahogyan fontos összekötő elem az EU-n belüli közös jövő alakítása is – mondta.