Magyar reformátusokhoz látogatott a horvát elnök

0
191
nagy-josipovic

November 30-án Laskóra és Kórógyra látogatott Ivo Josipović köztársasági elnök. A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyházban tett látogatása során a köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság és a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiájának a legmagasabb szinten kell érvényesülnie Horvátországban.

Horvátország lakosságának csaknem 88 százaléka római katolikus. A 2001-es népszámlálási adatok szerint a mintegy négy és fél milliós Horvátországban 16 és fél ezer ember vallotta magát magyarnak, és ebből négyezer reformátusnak. A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyháznak szerződése van a horvát állammal, és ebből kifolyólag támogatást is kap. Lelkészei hitoktatást végezhetnek az általános iskolákban, az állam elismeri az egyházi esküvőket, és továbbra is segíti a templomok felújítását.

Ivo Josipović köztársasági elnök elmondta, hogy a magyarok kiváló példái annak, hogy egy kisebbség mennyire része lehet a horvát társadalomnak, gazdagítják és szépítik annak hagyományait, kultúráját és sokszínűségét. „A magyar folklór gyöngyszem a horvát kultúra nyakékén” – mondta. Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy a reformáció hagyományai, amelyeket itt a mai napig ápolnak, Horvátországot vallásszabadságában is megerősíti.

A legnagyobb gondot a háborúban megrongálódott templomok felújítása jelenti, pályázatok útján ehhez is kaptak segítséget mindkét államtól. A magyar kormány 1999-ben 200 millió forintos segélykeretet hozott létre, hogy helyreállítsák a horvátországi magyarlakta településeken megrongálódott templomokat, kultúrotthonokat.

Csáti Szabó Lajos püspök szerint a látogatás nemcsak az egyháznak jelent sokat, hanem a horvátországi magyarságra nézve is nagy dolognak számít.

– Örömmel tölt el, hogy az elnök számon tart egy ilyen kis közösséget, és hogy támogatja egyházunkat a háborús károk helyreállításában is – nyilatkozta a püspök.

Az újjáépítés mellett folyamatban van a kommunista érában, 1948-ban államosított egyházi vagyon visszaszolgáltatása is. Az egyházi vagyon visszaigénylésére 1999 óta van lehetőség, de adminisztratív okok miatt a folyamat nagyon összetett és lassú. Eddig az egykori vagyon mintegy 20 százaléka került vissza az egyházhoz.

 

{fcomments}