Magyar kultúrnap Trojeglaván

0
32

A Dežanovaci Magyarok Közössége magyar kultúrnapot tartott Trojeglava településen. A házigazdák gyermektánccsoportja és énekkara mellett a nagypiszanicai és az újgráci magyarok tánccsoportja mutatkozott be.

A Daruvár vonzáskörzetéhez tartozó Dežanovaci járásban 12 település található. A 2011-es népszámlálás szerint a járásban 2715 személy élt, ebből 111 vallotta magát magyarnak. A helyi iskolában magyar anyanyelvápolás folyik, a Dežanovaci Magyarok Közössége 2012-ben alakult meg, az egyesületben két korosztályban tánccsoport és női kórus is működik. A Belovár-Bilogora megyei egyesület idén csatlakozott a HMDK-hoz.

A magyar szervezet művészeti csoportjainak több fellépése is volt már idén, a meghívásokat a hét végén szervezett rendezvénnyel igyekeztek viszonozni.

A házigazdák csoportjai mellett bemutatkozott a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének gyermektánccsoportja, a HMDK újgráci székhellyel működő egyesületének tánccsoportja és zenekara, valamint a környéken működő cseh és szerb művészeti együttes is meghívást kapott az eseményre.

A HMDK-nak minden magyar közösség egyformán fontos, így a szervezet vezetői igyekeznek ott lenni a szórványközösségek rendezvényein is, a trojeglavain részt vett Jankovics Róbert és Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK elnöke és titkára, valamint a vendégek között volt Szigeti István, a Lipiki Magyarok Közösségének elnöke, Fa Josip, a Pakráci Magyarok Közösségének vezetője és Katona István, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének alelnöke.