A magyar kultúra napja Zentán

0
330

A magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét múlt pénteken Zentán tartották meg. Az eseményhez kapcsolódott a Kárpát-medencei Kulturális Fórum, amelyre a Mátyás király-emlékév jegyében került sor. A rendezvényen részt vett Matijević Olivér és Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK ügyvezető elnöke és országos titkára is.

Idén egy napon tartották a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot és a magyar kultúra napi díjátadó gálát. A programot a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen valósította meg.

A fórumot egykor Dudás Károly, Szöllősy Vágó László és Hajnal Jenő ötletei alapján hívták életre. A köszöntőkben elhangzott, az a cél, hogy minden év elején találkozzanak és egyeztessenek a Kárpát-medencéből érkező magyar művelődési intézmények vezetői, összehangolják az éves programokat, és terveikről beszéljenek.

– A 20. század eseményei alapján úgy tűnik, hogy ez utóbbi évszázad nem a magyaroké volt, de a tervek szerint a 21. században erős magyarság és erős Magyarország épül, és ezt támasztják alá a magyar nemzetpolitika tevékenységei – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a köszöntők után, amikor a magyar nemzetpolitika utóbbi nyolc évéről szólt. Kiemelte, hogy ha van egy erősödő, illetve gazdaságilag erős Magyarország, akkor arra a külhoni magyarok is fel tudnak nézni, és büszkék lehetnek a magyarországi eredményekre. Budapest pedig a külhoniakkal is megosztja sikerét.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a múlt év végén letette esküjét az egymilliomodik külhoni magyar állampolgár. Majd beszélt az oktatási-nevelési támogatásokról, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról. Továbbá arról is szólt, hogy összkormányzati szinten 2017-ben Magyarország több mint 100 milliárd forintot fordított nemzetpolitikára, és 2018-ban is csaknem 100 milliárd forint áll rendelkezésre.

Potápi Árpád János

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve, és hogy ez az esztendő Mátyás király-emlékév is.

Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatója részletesen ismertette az emlékév céljait, együttműködő partnereiket, a magyarországi és határon túli programokat.

A résztvevők több előadást is meghallgathattak, majd a délután záró részében kérdések és hozzászólások hangzottak el, ezután művelődési programmal és díjátadóval folytatódott a magyar kultúra napja Zentán.

A kulturális programon több mint száz művelődéssel, kultúrával foglalkozó szakember, munkatárs vett részt a Kárpát-medence művelődési intézményeiből. A meghívottak között volt többek között Magyarország belgrádi nagykövetsége, Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a belgrádi Collegium Hungaricum, a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, a szarajevói Magyar Polgárok Egyesülete, a Banja Luka-i Magyar Szó Egyesület, a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (Kolozsvár), a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is.