Magyar kórusok találkoztak Sepsén

0
288

A sepsei HMDK-szervezet rendezvényei közül kiemelkedik az őszi kórustalálkozó, amit idén november 25-én tartottak meg. Az eseményen a házigazda sepsei kórus az Alfalusi Vegyes Karral együtt mutatkozott be, majd a vinkovcei, újbezdáni és a szentlászlói énekkar lépett színpadra.

Magyarságunk megmaradásának egyik záloga kultúránk, hagyományaink ápolása és továbbadása. A nemzet ott él minden egyes magyar ember táncában, zenéjében, nótájában és ünnepében is. A helyi magyar népzenei kultúra gazdagságát mutatják meg minden évben azok a kórusok, amelyek meghívást kapnak a sepsei szemlére.

Sipos Rózsa, a sepsei HMDK népdalkörének vezetője elmondta, a találkozó egyik célja, hogy a magyar népdalkörök, közösségek közötti kapcsolatokat ezáltal is szorosabbra fűzzék, és hogy a meghívásokat viszonozzák.

– Kórusunk a megalakulása óta különböző változásokon ment át, új tagok is csatlakoztak, majd vezetésünket Ognjenović Zsuzsanna tanárnő vette át. Így azóta a fellépéseken is közösen szerepelünk az Alfalusi Vegyes Karral. Nagyon szeretünk együtt énekelni – mondja Sipos Rózsa.

Kevés az olyan amatőr magyar kórus vidékünkön, amely oly sok évnyi aktív tevékenységet tudhat maga mögött, mint az Alfalusi Vegyes Kar. Első megalakulására 45 évvel ezelőtt Kopácson került sor, Troszt Irénke vezetésével. Majd a hatására szerveződni kezdtek az asszonyok más településeken is, így Laskón is. Később férfiak is csatlakoztak hozzájuk, így bővültek vegyes karrá. A békés reintegrációt (1997) követőn újjászerveződtek, majd a két kórus egyesülve azóta Alfalusi Vegyes Karként szerepel. A múlt évtől pedig már a sepseiekkel együtt lépnek föl. A közös kórus nyitotta meg a hétvégi találkozó műsorát is, majd sorra váltották egymást a vinkovcei, az újbezdáni és a szentlászlói énekkarok.

Az eseményt a budapesti Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.