„A magyar kormány továbbra is minden segítséget megad”

- folyamatosan érkeznek a levelek, magas rangú magyar és horvát tisztségviselők is gratuláltak Jankovics Róbertnek, a HMDK új elnökének

0
413

Az elsők között gratulált a HMDK új elnökének Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki azt írta, hogy Jankovics Róbert új megbízásával is elismerték eddigi munkáját, megerősítve 2016-ban adott felhatalmazásukat parlamenti képviseletükre.

„Magyarország Kormányának nemzetpolitikáért felelős tagjaként köszönöm, hogy a nemzetünk határok feletti egyesítésében végzett küldetésünkből Elnök Úrral közösen vehetjük ki részünket. Jövőbeni munkájának terheiben szívesen osztozunk, segítve horvátországi közösségünk anyanyelvünkben és kultúránkban való megtartását. A szülőföldön megmaradáshoz, a mindennapi biztos kenyérhez a külhoniakat segítő oktatási, kulturális és gazdaságfejlesztési kormányzati programokkal továbbra is segítő kezet nyújtunk.”

Új feladatának ellátásához és Matijevics Olivér ügyvezető elnök munkájához is sikereket és jó egészséget kívánt a magyar miniszterelnök-helyettes.

Kövér László, a magyar parlament elnöke jókívánságait fejezte ki a maga és az Országgyűlés nevében is, majd így fogalmazott:

„Meggyőződésem, hogy a kétoldalú kapcsolataink fejlesztése terén kettős funkciójában – a HMDK ügyvezető elnökeként, illetve a Szábor Horvát-Magyar Baráti Tagozatának elnökeként – eddig kifejtett tevékenysége kiváló alapot jelent, és egyben biztosítéka is annak, hogy a korábbi évekhez hasonlóan számíthatunk a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségére az országaink és népeink között meglévő hagyományosan baráti kapcsolatok további erősítésében, az együttműködés minden területre történő kibővítésében.”

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levelében elismerését fejezte ki a horvátországi magyarság választott parlamenti képviselőjeként eddig végzett munkája kézzelfogható eredményeiért.

„Meggyőződésem, hogy képviselői munkája, az érdekvédelmi szervezet vezetői feladataival párosulva nagymértékben hozzájárul majd a magyar és a horvát nép kapcsolatainak további erősödéséhez, a horvátországi magyarság közösségi jogainak kiteljesedéséhez és a magyarság által lakott horvátországi térség helyzetének javulásához. Mindehhez Magyarország Kormánya és a Nemzetpolitikai Államtitkárság a továbbiakban is minden lehetséges segítséget megad” – áll a nemzetpolitikai államtitkár levelében.

Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnöke Jankovics Róbertnek, a HMDK új vezetőjének küldött levelében azt írta, „hogy ambíciójával és fiatalos lendületével egy egységesebb, erősebb és önbizalommal telibb közösséget tud teremteni a horvátországi magyarságból.”

Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében gratulált: „Örömmel értesültem a HMDK elnökévé való megválasztatásáról. Jakab Sándor után méltó utód lép a nyomába.”