Magyar-horvát kapcsolattartási helyet adtak át Mohácson

0
125
BELFLD-magyar-horvat

Magyar-horvát kapcsolattartási szolgálati helyet adtak át Magyarország és Horvátország határrendészeti feladatainak hatékonyabb ellátására múlt csütörtökön Mohácson.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mohácsi határkikötő épületében működő szolgálati hely magyar és horvát munkatársai modern informatikai és rádiórendszer használatával, a két ország nyilvántartásaiba való betekintéssel olyan gyors információcserét bonyolítanak le, amely nagyban segíti az illegális migráció, a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, növelve a két állam és az Európai Unió biztonságát. Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult szolgálati helynek köszönhetően a magyar és a horvát határrendészek a korábbinál gyorsabban reagálhatnak váratlan eseményekre, s időben felkészülhetnek a vízi úton érkező utasok, áruk ellenőrzésére, csökkentve a ki- és beléptetés idejét. Hatala József, Magyarország országos rendőrfőkapitánya reményét fejezte ki, hogy a kapcsolattartási hely a Duna menti országok bűnügyi-rendészeti együttműködésének központja lesz, az ott folyó munkába pedig a jövőben szerbiai szakemberek is bekapcsolódhatnak. Az országos rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy Horvátország közelgő európai uniós csatlakozása okán a következő fél évben a magyar-horvát közúti határátkelőknél is fel kell készülni az egymegállásos be- és kiléptetésre.

Vlado Dominić, a horvát belügyminisztérium rendőrségi főigazgatója azt hangsúlyozta: Horvátország számára a határrendészetben is kiemelten fontos az európai uniós, valamint harmadik országokkal való információcsere. A főigazgató egyben példásnak nevezte a magyar-horvát rendőrségi és határrendészeti együttműködést.
Dakos József dandártábornok, Baranya rendőrfőkapitánya a mohácsi határkikötő forgalmának nagyságát érzékeltetve elmondta, hogy az Európai Unió ezen vízi kapuján az idén eddig kilencezer hajó és 150 ezer ember haladt át. Hozzátette: várható, hogy a forgalom emelkedni fog a következő években.

 

{fcomments}