Magyar Hét – mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot

0
366

A Magyar Hét rendezvénysorozat kilenc napon keresztül kínált programokat minden korosztály számára Eszéken és a Drávaszögben: színházi előadások, kiállítások, koncert, gazdasági fórum, sportnap és más események várták az érdeklődőket.

Magyarország Eszéki Főkonzulátusának egyik legfontosabb feladata, hogy elősegítse a horvátországi és az anyaországi magyar kultúra széleskörű bemutatását Eszék-Baranya megyében és a Szerémségben.

Ennek a feladatnak a szellemében rendezték meg idén már negyedik alkalommal a Magyar Hetet, az eddigi leggazdagabb programkínálattal, melyben mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programo(ka)t.

Színielőadások

Ritkán van lehetőségünk idehaza magyar nyelvű színházi előadást látni – most ezt a hiányérzetünket is pótolhattuk. Míg a felnőttek az Örömlányok végnapjain kacaghattak Kopácson, a gyerekek számára bábszínházi bemutatót rendeztek. A pécsi Bóbita Bábszínház egyik legjobb előadását, a Szélkötő Kalamona című bábjátékot hozta el Eszékre, amely népmesekincsünk talán legmozgalmasabb darabja nyomán készült, bábbal, tánccal, nép- és elektronikus zenével, fénnyel, földdel, vízzel, levegővel, rengeteg humorral és nagy tanulságokkal „fűszerezve”.

Két kiállítás is érkezett hozzánk Pécsről

Az eszéki magyar iskolaközpontban Csorba Győzőről emlékeztek meg egy tárlat keretében. A Kossuth-díjas író, költő, műfordító és könyvtáros születésének 100. évfordulója alkalmából tavaly hirdettek emlékévet Pécs városában, de szerették volna szélesebb körben is felhívni a figyelmet irodalmunk e jeles képviselőjére, mondta el lapunknak dr. Őri László, Pécs alpolgármestere. De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzullal egyeztetve hozták el a 12 tablóból álló Csorba Győző-kiállítást ide, mellyel fő céljuk az volt, hogy Csorba-versek olvasására ösztönözzék a gyerekeket.

Eszéken került sor a szintén pécsi Focus csoport „Pécs arcai” című fotókiállítására is. A csoport 1977-ben alakult, tagjainak munkásságára a progresszív és az emocionális fotográfia a jellemző. Az elmúlt négy évtized alatt Magyarországon és külföldön is számtalan kiállításuk volt már, többször díjazták is a fotóikat. Az eszéki Szlavón Múzeumban 50 fekete-fehér portréfotót állítottak ki, a Pécs városában élő dolgozók, művészek, jogászok, orvosok, egyszerű munkások, tanulók, sportolók arcait. A művészi fotókkal, reményeik szerint, sikerült dokumentálniuk a városlakók legszélesebb rétegeinek képviselőit.

Sportnapot tartottak gyerekeknek

A kultúra mellett egy kis sport is helyet kapott a Magyar Hét programjában. Gyerekek számára rendeztek sportnapot az eszéki JUG Sportcsarnokban magyarországi és horvátországi általános iskolák számára. A résztvevő diákok kézilabdában és labdarúgásban mérhették össze erejüket.

Az üzletember-találkozó a gazdasági kapcsolatok fejlődését célozta meg

Idén is rendeztek gazdasági kapcsolatok fejlesztését, erősítését célzó programokat. Ezek közé tartozott a B2B-vel egybekötött üzletember-találkozó a mezőgazdasági technológiával foglalkozó gyártók és forgalmazók részére. A találkozóra a Főkonzulátus, az MNKH Közép-európai Kereskedelem-fejlesztési Hálózat Eszéki Irodája és az Eszéki Gazdasági Kamara szervezésében került sor.

Kopácson adott koncertet Varga Miklós

A Magyar Hét egyik központi eseményére, a Varga Miklós-koncertre Kopácson került sor a Főkonzulátus és a Kopácsi Arany János Kultúregyesület közös szervezésében. Varga Miklós a magyar rocktörténet kiemelkedő szereplője, több zenés darab főszereplője volt, így pl. az István, a király és a Jézus Krisztus szupersztár címszerepét is ő alakította. A koncert után a Kopácsi Alkalmi Zenekar zenéjére táncolhatott a közönség.

Megemlékezés és kiállítás a reformáció emlékéve alkalmából

A Magyar Hét záróeseménye a reformáció emlékéve alkalmából rendezett megemlékezés és kiállítás volt Karancson. A karancsi református templomban Hájek János lelkész szolgáltatta az istentiszteletet. De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul köszöntője után dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa nyitotta meg a „Soli Deo gloria – A magyar reformáció öt évszázada” című roll-up kiállítást. A beszédek után az eszéki zeneiskola tanítványainak műsora következett.

Arany 200 busz 9 helyszínen

A Magyar Hét minden napján más-más helyszínen mutatkozott be a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany Jánosról szóló vándorkiállítása, mely Arany János életét, költészetét mutatja be versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével. A látogatókat aktivizáló, fából készült installációs elemek, digitális eszközök segítik a szövegértelmezés folyamatát, és Arany pályájának mélyebb megismerésére nyújtanak lehetőséget. Az Arany 200 busz a Főkonzulátusnak köszönhetően Eszék főterén, az eszéki magyar iskolaközpontban, Vörösmarton, Laskón, Várdarócon, Kopácson, Kórógyon, Pélmonostoron és Karancson parkolt le.

Magyarország Eszéki Főkonzulátusa nemzetpolitikai feladatának tartja, hogy segítse az itt élő magyarságot, hogy identitását, értékeit születési helyén őrizhesse meg.