Magyar festészeti tábor Brač szigetén

0
224

A Brači Magyarok Egyesülete 5. alkalommal rendezte meg a SIAC Nemzetközi Alkotótábort horvát-magyar amatőr és akadémiai festők részvételével. A közös alkotómunka kiállítással zárult.

A Brači Magyarok Egyesülete egy éve működik Kalmár Szilvia és Kalmár József vezetésével. Ők indították el öt évvel ezelőtt a SIAC nevet viselő művészeti alkotótábort. Minden júniusban amatőr és akadémiai festőművészek érkeznek Bračra Magyarországról, hogy helyi horvát művészekkel közösen alkossanak. A tábor tudományos, szellemi műhelynek és tehetséggondozásnak is helyet ad. A műhely két évvel ezelőtt Brüsszeltől megkapta a megtisztelő Talent Point (tehetségpont) címet.

Az idei, sorrendben 5. alkotótábort a Brač szigeti Splitska településen rendezték meg, tíz napig tartott, magyarországi és helyi alkotók részvételével. A közös munka eredményét egy kiállítás keretében mutatták be. Az alkotótáborban készült festmények egy részét egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó brači szervezetnek és Supetar városának ajándékozták.

Kalmár Szilvia lapunknak nyilatkozva elmondta, örülnek, hogy programjuk évről évre nagyobb népszerűségnek örvend az anyaországi művészi körökben. Azt is megtudtuk, terveik között szerepel az eszéki egyetemen működő horvátországi tehetségponttal közös projekt megvalósítása is.

A rendezvényt Supetar város és helyi turisztikai hivatala támogatta, és megtisztelte jelenlétével többek között Tripolszki Anikó, a Split-dalmát megyei magyarok képviselője is.