Magyar est Vinkovciban

0
50

Szlavóniai és baranyai egyesületeink táncosai, kórusai, színjátszói léptek fel a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 7. magyar estjén, a szlavóniai város színháztermében.

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület azzal a céllal alakult meg évekkel ezelőtt, hogy a magyar hagyományokat ápolja, és hogy összefogja a helyi magyarokat. Fennállása óta vegyes kart működtet, mellyel évente számos helyen vendégszerepelnek országon belül és kívül is. Az anyanyelv ápolása céljából irodalmi esteket szervez, legutóbb Viola Éva tengermelléki költő műveiből tartottak bemutatót. Legjelentősebb rendezvényük a vinkovcei magyar est, amelyet szombaton tartottak a szlavóniai kisváros színháztermében.

Ács Rudolf, vinkovcei egyesületünk elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd többek között Gabrijel Šokičić, Vinkovci polgármester-helyettese, Mati-jević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Nádudvari-Wagner Ekaterina, Vinkovci város magyar kisebbségi képviselője szóltak a közönséghez. Elismerésüket fejezték ki az egyesület munkájával kapcsolatban, hangsúlyozták, milyen fontos a szerepe abban, hogy az itteni magyarok közösségként őrizhetik hagyományukat, kultúrájukat.

A beszédek után az előadók vették át helyüket a színpadon; elsőként a házigazdák, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület kórusa énekelt. Fellépett a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület gyermektánccsoportja és színjátszói, az Alfalusi Vegyes Kar, valamint az ójankováci magyar kultúregyesület tánccsoportja is.

Az előadások végén, mint minden alkalommal a vinkovcei magyar est után, közös csárdás vette kezdetét a Joza Ivakić Városi Színház bejárata előtt a fellépők és vendégek részvételével.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a zágrábi Kisebbségi Tanács és a HMDK támogatta.