Magyar búzát arathatnak a gazdák

0
146
HMDK Gazdakör

A tavalyi év során a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából a HMDK Gazdakör tagjainak lehetőségük nyílt magyar vetőmagok kipróbálására. Az ezzel bevetett földeken a múlt héten aratás előtti szemlét tartottak.

A HMDK Gazdaköre igyekszik minden lehetőséget kihasználni, hogy a helyi gazdák új, innovatív technológiákat ismerjenek meg. Ennek szellemében a falugazdász program keretein belül a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával magyar búzavetőmag tesztelésére nyílt lehetőségük. A vetőmagokat a Drávaszögben és Szlavóniában is kipróbálták, és a learatott termést az érdeklődő gazdák között ismét szétosztják majd vetés céljából.

– Kétfajta búzával próbálkoztunk az idén, az egyik a Lupus, a másik pedig a Lithium nevű. Még nem takarítottuk be őket, de bizakodók vagyunk velük kapcsolatban. Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt új fajták kipróbálására is, hiszen így össze tudjuk hasonlítani az itthon ismertekkel – tudtuk meg a Gazdakör elnökétől, Szabó Attilától.

Idén is gyűjtik a búzát a magyarok kenyeréhez

Nyolcadik alkalommal rendezik meg idén a Magyarok Kenyere programot, melyhez a HMDK Gazdakör most is gyűjt adományokat.

A 2011-ben Pécsről indult kezdeményezés lényege, hogy a Kárpát-medence magyarlakta településein élő gazdák ajánlanak fel búzát, amit az ünnepélyes összeöntést követően megőrölnek és a lisztből kenyeret sütnek. Az évek során a nemzeti összetartozás és a szolidaritás egyik jelképévé vált a program. A kenyérhez a sót minden évben az erdélyi Parajdról hozzák, a vizet pedig Kárpátaljáról, a Tisza forrásvidékéről.

A programban a HMDK Gazdaköre is rendre részt vesz, tavaly a kovászt is ők adták.
Szabó Attila kérdésünkre elmondta, idén is várják a gazdák felajánlásait, valamint hozzátette azt is, hogy a Kárpát-medencei program idei zárómomentumának Horvátország ad majd otthont.

Az adakozni kívánó gazdák tehát keressék Szabó Attilát. Az összegyűjtött búzából készült liszt egy részét most is a rászoruló horvátországi magyar családok, valamint a horvátországi magyar iskolák kapják majd meg.