Magyar állami kitüntetést kapott Hugyik Imre

0
217

A HMDK március 15-ei központi rendezvényén adta át Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul Hugyik Imrének, a dályhegyi kultúregyesület elnökének, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége országos elnöksége tagjának a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést a kelet-szlavóniai magyarság megmaradása, hagyományaink megőrzése és átörökítése érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként.

A méltatás

Hugyik Imre a kelet-szlavóniai Erdődön született, nős, két fiúgyermek édesapja.

Az 1991-ben kezdődött horvátországi honvédő háborút otthon, Erdődön éli túl családjával, azóta mezőgazdasággal, szőlészettel és gyümölcstermesztéssel foglalkozik.

A békés reintegrációt követően, 1998 után, a szerb agresszió során egyik legtöbbet szenvedett dályhegyi magyar közösség élére állva, újraalakítja a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületet, amely a következő években a helyi iskola épületeként használt, nagyon rossz állapotban lévő épületben kezdte meg ismét működését.
Hugyik Imre vezetése alatt az egyesület a 2000-es években egyre aktívabban tevékenykedik. A kultúregyesület keretei között működik a díszes népviseletbe öltözött fiatalok (kicsik és nagyok) hagyományőrző táncegyüttese, amely számos bel- és külföldi fellépést és elismerést tudhat maga mögött. 2002-ben ők képviselték a horvátországi magyarságot a legjobb horvátországi nemzetiségi népi tánccsoportok szemléjén Zágrábban, emellett több alkalommal vettek részt magyarországi vendégszereplésen is. A kultúregyesület égisze alatt működő tamburazenekar gerincét is elsősorban fiatalok adják. Kezdeményezője és aktív szervezője az immár több mint 10 éve megrendezésre kerülő dályhegyi virágfesztiválnak is.

Hugyik Imre kiemelt szerepet játszott abban, hogy a kultúregyesület önálló székhellyel rendelkezzen. 2003-ban megkapták a régi iskola telkét, majd a következő években összegyűjtötte az új kultúrotthon építéséhez szükséges dokumentációt. A dályhegyi magyarság büszkeségeként, horvátországi és magyarországi támogatásokból megépül az új kultúrotthon/közösségi ház, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adott át 2017 augusztusában rendeltetésének.

Hugyik Imre aktív közéleti szerepet is vállalt, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége országos elnökségének tagja és két mandátumban az erdődi járási tanács tagjaként is tevékenykedett. Ebbéli minőségében kezdeményezte és valósította meg a horvát honvédő háborúban ártatlanul elhunyt nemzettársai emlékművének felállítását. Emellett közel két évtizede jelentős anyagi áldozatot is vállalva segíti a dályhegyi magyarság törekvéseinek megvalósulását.