Macedóniában vendégszerepeltek a szentlászlóiak

0
431

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tagjai július 26-31. között Macedóniában vendégszerepeltek. Ohridban és Bitolában is bemutatták a szlavóniai magyar tánchagyományokat, ezenkívül találkoztak Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnökkel is. Utazásukat a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatta.

Szentlászlói kultúregyesületünk nem először mutatkozik be a Balkán-félszigeten fekvő Macedóniában. 2011-ben is felléptek az Ohrid városában rendezett nemzetközi folklórszemlén, a meghívást az eszéki székhelyű Braća Miladinovci Macedón Kultúregyesülettel való kapcsolatuknak köszönhetik. A macedón kisebbségi szervezet képviselőivel egy eszéki fellépésen kötöttek barátságot, azóta rendszeresen részt vesznek egymás programjain. Ezúttal is együtt utaztak Macedóniába. A szentlászlói kultúregyesületből összesen huszonheten vettek részt a kiránduláson, mely a HMDK támogatásával valósult meg.

Első fellépésükre Bitola városában került sor, az ottani nagy múltú nemzetközi néptáncszemlére az egész világból érkeznek csoportok. A következő szereplésük Ohridban volt – mindkét helyen szlavóniai magyar koreográfiát mutatott be a kultúregyesület ifjúsági és női tánccsoportja közösen.

Ott-tartózkodásuk során volt szerencséjük találkozni Gjorge Ivanov macedón államfővel is, aki nagy érdeklődést mutatott a horvátországi magyar kisebbség iránt.

– Megnéztük a két macedón város nevezetességeit, közben ismerkedtünk a helyiekkel és tovább mélyítettük a kapcsolatot az eszéki macedón egyesülettel is – nyilatkozta lapunknak Lapis János.

Hozzátette, legközelebb októberben találkoznak velük, a macedón egyesület eszéki szemléjén.